Ce să plantezi cu succes în locul cartofilor. Sfaturi de top de la grădinari pentru cea mai bună recoltă

Sfaturi utile pentru grădina ta

Scris de: Oana Matei

26 Aug. 2023

Ce să plantezi cu succes în locul cartofilor. Sfaturi de top de la grădinari pentru cea mai bună recoltă

După ce ai cultivat cu succes cartofii în grădina ta, este important să îți pregătești solul pentru culturi noi. Odată ce cartofii au fost recoltați, solul poate deveni epuizat și poate necesita o restabilire a nutrienților. Grădinarii cu experiență știu că rotația culturilor este cheia succesului, iar în acest articol îți vom dezvălui ce să plantezi după cartofi pentru a obține rezultate excelente.

Importanța rotației culturilor

Rotația culturilor este un principiu fundamental în grădinărit, care implică schimbarea locului de plantare a diferitelor tipuri de culturi pe parcursul anilor. Această practică ajută la prevenirea epuizării solului, la reducerea riscului de boli și dăunători, și îmbunătățește în mod general sănătatea solului.

Ce să plantezi după cartofi

Culturile de cartofi suprimă creșterea buruienilor, dar extrag și mult azot și fosfor din sol. Însă există unele culturi care cresc destul de bine într-un loc în care anul trecut au crescut cartofi. Iată care sunt acestea:

  1. Legume verzi: După cartofi poți planta legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata și măcrișul. Acestea nu numai că aduc variabilitate în grădină, dar și îmbogățesc solul cu nutrienți esențiali.
  2. Leguminoase: Plantele leguminoase, cum ar fi fasolea sau mazărea, sunt ideale pentru a înlocui cartofii. Acestea fixează azotul în sol, îmbunătățindu-i fertilitatea și pregătind terenul pentru culturile viitoare.
  3. Culturi rădăcinoase: Ridichile, sfecla, hreanul și ceapa sunt excelente pentru rotația cu cartofii. Aceste culturi rădăcinoase oferă beneficii reciproce în ceea ce privește sănătatea solului și protecția împotriva dăunătorilor.
  4. Plante aromatice: Dacă ești un fan al plantelor aromatice, cum ar fi busuiocul, cimbrul sau pătrunjelul, acestea pot fi integrate în rotația cu cartofii. Ele aduc o notă de prospețime în grădină și pot descuraja anumite dăunătoare.

Vezi și Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci cartofi prăjiți în fiecare zi. Efectele nebănuite

Ce nu poți planta în locul cartofilor

  1. Nu este recomandată cultivarea verzei după cartofi. Solul nu va fi suficient de hrănitor pentru ea și ai putea strica recolta.
  2.  De asemenea, nu merită să plantezi căpșuni după cartofi, deoarece fructele vor fi mâncate de viermii de sârmă.
  3. Nici alte culturi de solanacee, cum ar fi roșiile, vinetele, ardeii dulci și iuți, nu ar trebui să fie plantate după cartofi. Ideea este că toate culturile solanacee și cartofii au în comun dăunătorii și bolile ce le pot afecta. Prin urmare, aceste legume se vor îmbolnăvi foarte des și vor suferi de gândacul de Colorado al cartofului.

Vezi și Cu ce se stropesc culturile de cartofi din grădină pentru a scăpa de gândaci. Soluția naturală și eficientă împotriva acestor dăunători

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *