Pentru fermierii aflați la început de drum poate fi dificil până când își dau seama care sunt regulile cu privire la plantarea legumelor. În timp, cunoscând regulile de bază ale rotației culturilor, acest lucru este ușor de fixat. Vei vedea mai jos ce poți să plantezi după ardei sau după roșii.
Potrivit grădinarilor cu experiență, nu trebuie să plantezi aceeași plantă într-un loc strict definit pentru aceasta. Pământ are nevoie și de odihnă. Respectarea regulilor de rotație a culturilor duce la o recoltă de înaltă calitate și abundentă. Rotația culturilor în grădină este necesară și are un efect benefic asupra structurii solului și a compoziției acestuia. În medie, intervalul pentru plantarea unei plante într-un anumit loc este de 2-3 ani. E important să știi că unele plante nu numai că epuizează solul, ci și invers, în îmbogățesc cu substanțe utile.
După ce plante nu este indicat să plantezi ardei? Specialiștii spun că nu este bine să pui ardei într-un sol în care au fost recent: cartofi, vinete, roșii sau tutun. Îi poți planta după dovleci, morcovi, castraveți, dovlecei. După aceste legume solul este liber, iar ardeii nu numai că se vor dezvolta frumos, dar vor avea și o recoltă mare. Ceapa și usturoiul sunt, de asemenea, buni predecesori.
Este important să știi și că nu este recomandat să plantezi ardei unde roșiile au crescut anterior și invers. Ambele plante sunt afectate de aceiași dăunători și suferă de aceleași boli.
După ardei nu se recomandă deloc să plantezi căpșuni, din cauza epuizării solului. Căpșunile consumă o mulțime de substanțe nutritive necesare creșterii și dezvoltării, iar în condiții nefavorabile, fructele sale nu vor putea dobândi suculență și culoare și vor fi acre. Poți pune rădăcinoase sau cereale în pământul în care până de curând au fost ardei.
Mulți grădinari au culturi de roșii pe parcursul verii, dat fiind faptul că sunt folosite la o mulțime de feluri de mâncare. Sunt cultivate atât pe teren deschis, cât și in sere. De precizat este faptul că sunt o cultură iubitoare de căldură! Un teren benefic lor este unul cu sol liber, fertilizat. Înainte de a planta roșii pe amplasament, este posibil să se plaseze orice alte culturi decât cele care aparțin familiei de solanacee, cum ar fi cartofii, de exemplu.
După roșii, trebuie să eviți cultivarea plantelor care au aceeași predispoziție la dăunători și boli. Așadar, poți opta pentru: fasole, mazăre, varză, castraveți, dovlecei, ridichi sau orice tip de salată.