Luna decembrie nu este asociată neapărat cu grădinăritul. Există însă anumite soiuri de legume și flori care rezistă bine la temperaturi scăzute și această vreme le priește. Dacă le plantezi acum, te vei putea bucura de ele la primăvară. Ce să plantezi în grădină doar în luna decembrie? Legumele și florile care rezistă bine în grădină sau în solar.
Lunile de iarnă sunt ideale pentru anumite plante. Unele legumele și verdețuri rezistă chiar și la temperaturi negative, astfel că luna decembrie este perfectă pentru a le planta în grădină sau în solar. Unele dintre ele vor rodi până în primăvară, astfel că atunci când vine vremea frumoasă, ne putem bucura deja de aroma lor.
Anumite soiuri rezistente la frig pot fi plantate oricând, fie toamna târziu, fie iarna. Sunt ideale soiurile Giant Winter și Palco și indiferent de vreme, în primăvară aveți o recoltă de spanac proaspăt în propria grădină.
Această legumă rezistă până la temperaturi de -20 de grade Celsius. După ce dă înghețul, aroma sa este chiar mai puternică. Dacă plantezi soiuri precum Doric F1, Igor F1 sau De Rosny, nu trebuie să îți faci griji în privința temperaturilor.
Două legume ideale pentru salate care, la fel ca varza de Bruxelles, au gust mai bun după ce dă înghețul. Plantate toamna târziu sau iarna, vor putea fi savurate în primăvară. Și Pak Choi sau Rosette Tatsoi sunt rezistente la temperaturi scăzute.
Citește și: Secretul grădinarilor pentru cele mai frumoase flori. Ce să pui în pământul din ghiveci ca să nu putrezească
O altă legumă care rezistă bine la temperaturi scăzute și chiar la îngheț. Dacă este plantată în luna decembrie, va răsări la începutul lui februarie, iar până se termină primăvara va putea fi deja recoltată.
Dacă nu ai apucat să plantezi toamna aceasta rădăcinoasele în solar sau în grădină, ele mai pot fi semănate și în luna decembrie. Țelina, gulia, morcovul, păstârnacul, hreanul, ceapa, usturoiul sau pătrunjelul folosit pentru rădăcină se pot planta acum în pământ.
Citește și: 5 arbuști care înfloresc iarna. Îți vor transforma grădina într-un loc de poveste
Salata clasică, dar și cea creață și ridichile pot fi plantate în această perioadă în solar sau în seră. Nu rezistă în câmp deschis, însă dacă ai solar, le poți semăna acum pentru a te bucura de aroma lor primăvara viitoare.
Nici grădina de flori nu trebuie neglijată, chiar dacă este iarnă. Temperaturile scăzute și precipitațiile abundente ajută anumite plante să prindă rădăcini și să se fixeze bine în pământ. Iată câteva exemple în acest sens!
Aceste flori se plantează atunci când sunt în repaus vegetativ. Butașii de trandafiri pot fi sădiți oricând, de la finalul toamnei până la începutul primăverii. Precipitațiile ajută la fixarea rădăcinilor, însă ar trebui să fie feriți de îngheț. Adaugă un strat de mulci sau de rumeguș în grădină, pentru ca solul să nu înghețe peste iarnă.
Florile care răsar la începutul primăverii și care se înmulțesc prin bulbi pot fi plantate în luna decembrie. Acum este momentul să sădiți în grădină ghioceii, zambilele, dar și narcisele, lalelele sau alte flori primăvăratice.