Ce să plantezi lângă trandafiri toamna. Secretul pentru a avea o grădină de vis

Cei mai buni ”vecini” pentru trandafiri

Scris de: Daoud Andra

28 Sep. 2023

Ce să plantezi lângă trandafiri toamna. Secretul pentru a avea o grădină de vis

Trandafirii sunt unele dintre cele mai frumoase flori de grădină. Aceștia se plantează de obicei de-a lungul gardurilor, iar în sezonul cald, când sunt înfloriți, înfrumusețează orice spațiu. Atunci când vine vremea rece și se scutură de petale, în vecinătatea tufelor de trandafiri pot fi plantate alte flori. Ce să plantezi lângă trandafiri toamna? Aceștia sunt vecinii ideali ai trandafirului!

Cum se îngrijesc trandafirii în sezonul rece

Trandafirului nu îi place frigul, motiv pentru care, atunci când vremea se răcește, florile sale dispar până primăvara viitoare. Pentru a înflori abundent în următorul sezon vegetativ, această plantă are nevoie de o îngrijire specifică.

În primul rând, toate ramurile uscate trebuie să fie tăiate și îndepărtate. În caz contrar, acestea pot atrage ca un magnet insectele parazite și bolile, care se pot extinde și afecta întreaga plantă.

Pentru a proteja trandafirii împotriva afecțiunilor, este ideal ca în sezonul rece să îi stropim fie cu soluție bordeleză (amestec de piatră vânătă cu var), fie cu alte fungicide pe bază de cupru.

Plante companion pentru trandafiri
Trandafiri de grădină

Ce să plantezi lângă trandafiri toamna

Atunci când vine vorba despre plantele învecinate, există unele care sunt compatibile și altele care nu sunt. În cazul în care plantele nu sunt compatibile, își vor afecta dezvoltarea una alteia, preluând lumina, apa și substanțele nutritive din sol.

Citește și: Ce să pulverizezi peste trandafirii din grădină, toamna. Secretul pentru a te bucura de flori frumoase anul viitor

După ce trandafirii se scutură, poți planta în grădină, în vecinătatea lor, fie alte flori, fie anumite plante aromatice. Iată care sunt cele mai inspirate alegeri!

Pătrunjel și salvie

Două plante aromatice extrem de aromate și parfumate, care pot potența și parfumul trandafirilor. Pătrunjelul stimulează mirosul florilor de trandafir, dacă este plantat în tufe mici. Salvia, pe de altă parte, are atât frunzele parfumate, cât și florile. Planteaz-o sub formă de semințe, la 10 cm față de tufele de trandafiri.

Citește și: De ce se răsucesc frunzele la trandafiri. Ce se întâmplă de fapt cu florile tale și ce poți face, soluția care rezolvă problema

Clopoței (Campanula medium)

Această plantă cu flori delicate, în formă de clopot, cu diverse nuanțe, se împacă de minune cu trandafirul. Au nevoie de condiții asemănătoare și sunt ușor de îngrijit. Clopoțeii iubesc lumina directă, din acest motiv trebuie să fie plantați la o mică distanță de tufele de trandafiri, pentru ca acestea să nu le facă umbră.

Clematita

O plantă cățărătoare, care poate crește și în tufe. Aceasta poate fi perenă sau se poate păstra verde tot timpul anului, în funcție de soi. Florile acestei plante sunt de culoare albă, așadar pot fi asociate fie tot cu trandafiri albi, fie cu cei roșii sau roz, pentru a oferi un contrast frumos grădinii.

Citește și: Când se tund trandafirii, de fapt. Reguli esențiale de care să ții cont pentru flori bogate și sănătoase

Ceapă și usturoi

Aceste legume cu aromă puternică pot proteja trandafirii de anumite afecțiuni. Frunzele lor țin la distanță bolile specifice trandafirului, dar și insectele dăunătoare. Florile de trandafir vor fi numeroase și parfumate, dar și ceapa și usturoiul au de câștigat, pentru că se dezvoltă bine în apropierea tufelor de trandafir.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
8.8 44 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *