Ce să presari în tigaie, înainte să prăjești ouăle. Așa nu se vor mai lipi și ies crocante

Așa nu se lipesc de tigaie

Scris de: Oana Matei

20 Sep. 2023

Ce să presari în tigaie, înainte să prăjești ouăle. Așa nu se vor mai lipi și ies crocante

Ouăle prăjite este, probabil, una dintre primele rețete de bază pe care le învățăm cu toții  când începem să gătim. Expresii de genul ”nici nu știi să prăjești un ou ” pot da impresia că este ușor de făcut, nu este nimic mai ușor decât să spargi un ou, să-l pui în ulei și să-l prăjești până gata, dar… Ca în orice altă rețetă, și ouăle prăjite în mod corect, au trucurile lor.

Cum să faci un ou prăjit perfect

Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm este că ouăle se lipesc de tigaie, ceea ce poate duce la întârzierea procesului de gătit și la distrugerea ouălor. Noi am găsit  o soluție simplă  și eficientă pentru a evita acest lucru: înainte de a prăji ouăle, presară puțină făină în tigaia încinsă.

Făina are proprietatea de a forma un strat antiaderent în tigaie, care previne lipirea ouălor. În plus, făina poate ajuta la obținerea unei cruste exterioare crocante și aurii, fără a afecta gustul ori consistența ouălor.

Cum se aplică acest truc?

Pentru a presăra făină în tigaie, trebuie să încălziți întâi tigaia pe foc mediu. Imediat ce tigaia este încălzită, adăugați puțin ulei sau unt, apoi presărați o cantitate mică de făină pe suprafața tigăii.  După acest pas, puteți adăuga ouăle în tigaie și le puteți găti în mod normal. Vei observa că acestea nu se vor mai lipi deloc de tigaie, dar nu vor mai sări nici stropi de ulei prin bucătărie. Este important să țineți cont de faptul că, excesul de  multă făină poate duce la formarea unui strat prea gros, ceea ce poate afecta aspectul ouălor.

Dacă vrei să elimini rapid Și mirosul din tigaie, după ce prepari ouăle, poți să o cureți cu bicarbonat de sodiu și puțin oțet.

Cât timp poate fi consumat un ou?

Conform regulamentului Comisiei Europene, data durabilității minimale nu poate depăși 28 de zile după ziua în care ouăle au fost colectate. Atunci când este indicată o perioada de ouat, data valabilității este stabilită începând cu prima zi a acestei perioade.

Data durabilității minimale indică perioada în care ouăle își vor menține calitatea de gradul A, daca sunt depozitate corespunzător. După această dată, ouăle încă pot fi folosite, însă, de exemplu, fierte tari mai degrabă decât preparate prăjite.

Vezi și Ce să pui în apa în care fierbi ouăle. Trucul secret care îți va face viața mai ușoară în bucătărie

Cum trebuie păstrate ouăle?

Se recomandă ca păstrarea ouălor să se facă în frigider sau încăperi cu temperatura intre 4-14 grade Celsius.

În timp ce un ou proaspăt păstrat la temperatura camerei va începe sa scadă în calitate după câteva zile și va trebui consumat în 1-3 săptămâni, ouăle păstrate la frigider își vor menține calitatea și prospețimea cel puțin de două ori mai mult timp.

Vezi și Ce secret ascund ouăle din frigider. Trucul simplu prin care îl poți descoperi

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.6 17 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *