Murăturile se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor toamna. Indiferent că vorbim despre varza murată la butoi sau despre murăturile asortate, la borcan, există câteva trucuri care le ajută să se păstreze bine peste iarnă. Ce fel de sare să folosești și ce să presari peste murături ca să nu se înnegrească.
Este sezonul murăturilor, iar dacă urmează să pui pentru prima dată legume asortate la borcan sau la butoi, trebuie să ții cont de câteva detalii. În primul rând, sarea este foarte importantă. Indiferent că pui murături în saramură sau în oțet, folosește sare grunjoasă, specială pentru acestea. Sarea fină, iodată, pe care o folosim la gătit nu este bună pentru murături.
Citește și: În ce să învelești borcanele cu murături ca să reziste perfect la iarnă. Trucul din bătrâni care nu dă greș
Borcanele sau butoaiele în care pui legumele la murat trebuie să fie perfect curate și sterilizate. Dacă vorbim despre borcane de sticlă, acestea se pot steriliza la cuptor înainte. Bidoanele și butoaiele din plastic se spală foarte bine cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu, pentru a elimina toate microorganismele care ar putea altera murăturile.
Dacă pui la murat varză sau conopidă, îți dorești ca aceasta să se păstreze impecabil, fără să își schimbe culoarea peste iarnă. În cazul murăturilor la oțet, este ideal să folosești oțetul potrivit. Acesta trebuie să fie incolor, pentru a nu influența culoarea murăturilor. La final, presară în borcane puțin zahăr. Acesta va ajuta la conservarea murăturilor în oțet.
Citește și: De ce să pui frunze de vișin deasupra murăturilor. Secretul știut de puține gospodine
Varza murată în saramură se înnegrește dacă se ridică la suprafață și nu mai stă în zeamă. Pentru a împiedica acest lucru, pune câteva crenguțe de vișin deasupra și o greutate care să țină verzele în saramură indiferent cât de plin sau de gol ar fi butoiul.
Dacă pui murături la oțet, borcanele se sigilează imediat și se depozitează într-un loc uscat și răcoros. Murăturile în saramură, cele preparate la rece, se lasă la temperatura camerei, cu borcanul desfăcut, timp de câteva zile. Zeama din borcan se va tulbura și trebuie să fie vărsată și amestecată constant. În cazul butoaielor cu varză, se suflă aer pentru a amesteca saramura, fiind foarte greu de scos toată zeama.
Citește și: Câtă sare se pune, de fapt, la un litru de apă pentru murături. Multe gospodine procedează greșit
La borcanele mai mici cu murături, se scurge saramura și se mai dă într-un clocot, după care se adaugă din nou peste legume. Când saramura s-a limpezit, borcanele pot fi închise și depozitate în cămară sau în beci.