Peștele prăjit este un praparat gustos și savuros, indiferent de ocazie. Îl poți pregăti pentru prânz sau cină și îl poți servi alături de numeroase garnituri, precum orez, mămăligă și mujdei, cartofi prăjiți sau o simplă salată. Pentru a obține un rezultat ca la restaurant, trebuie să ții cont de anumite trucuri și să folosești ingredientele potrivite. Ce să presari peste pește înainte de a-l prăji, pentru a fi savuros?
Peștele poate fi gătit în multe feluri: la cuptor, la abur, pe grătar, însă cel mai gustos rămâne peștele prăjit. Indiferent că alegi somon, cod, păstrăv, macrou sau alt tip de pește, trebuie să ții cont de anumite detalii înainte de a-l pune în tigaie. Unii preferă peștele prăjit în baie de ulei, în crustă de făină sau mălai, în timp ce alții optează pentru pește rumenit pe tigaie, în doar câteva picături de ulei.
Indiferent ce variantă ai alege, pregătirea peștelui este esențială pentru ca rezultatul final să aibă un gust deosebit. În primul rând, clătește peștele cu apă rece și usucă-l bine, cu ajutorul unor șervețele de bucătărie. Peștele trebuie să fie foarte bine șters, deoarece apa de pe suprafața lui îl poate face să se lipească atunci când este gătit.
Presară sare și piper din belșug peste pește, înainte de a-l găti. Poți folosi și ierburi aromatice, pentru că acestea îi dau o savoare aparte peștelui. În magazine găsești mixuri de condimente speciale pentru pește, însă poți folosi orice ierburi îți plac: rozmarinul, menta, oregano sau busuiocul se potrivesc perfect cu numeroase tipuri de pește.
Citește și: Ce să presari peste pește ca să nu se lipească de tigaie. Trucul de mare ajutor, trebuie să îl încerci și tu
Pe cât este de gustos peștele prăjit, pe atât de puternic este mirosul pe care îl emană. Hota nu face față atunci când prăjești pește în ulei, însă există un truc la îndemâna oricui, care te scapă de mirosul puternic care inundă bucătăria. Adaugă câteva felii de cartof crud în tigaie, atunci când pui peștele la prăjit. Această legumă va absorbi aroma și nu se va mai împrăștia în atmosferă.
Citește și: Cât timp rezistă peștele prăjit în frigider. Nu îl mai consuma după această perioadă. Este foarte periculos
Dacă prăjești o cantitate mai mare de pește, schimbă feliile de cartofi de fiecare dată când adaugi alte bucăți de pește în tigaie. Același efect se pare că îl au și bucățile de măr. Dacă nu ai la îndemână cartofi, poți folosi felii de măr pentru a scăpa de mirosul de pește sau le poți alterna.
De asemenea, dacă folosești hârtie de copt, mirosul de pește nu se va mai împrăștia în casă. Pune un strat de hârtie în tigaie, adaugă uleiul și peștele, apoi acoperă cu încă un strat de hârtie de copt. Vei crea un fel de buzunar în care peștele se va prăji uniform, fără să se simtă mirosul în toată casa.