Ardeii sunt unele dintre cele mai populare, versatile, dar și gustoase legume. Nu există gospodar care să nu fi cultivat măcar o dată în grădina sa ardei. Însă adesea, legumicultorii se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea acestor plante. Există anumite trucuri la care poți apela pentru a avea o recoltă bogată, mai ales atunci când plantezi ardei prin răsaduri. Iată ce este recomandat să presari peste ele.
Ardeii pot fi cultivați atât prin punerea semințelor direct în sol, cât și prin răsaduri. Acestea din urmă presupun crearea unei culturi prin plantarea plantelor tinere, crescute anterior în răsadnițe.
Avantajul plantării prin răsaduri este acela că poți avea o producție timpurie, dar și culturi uniforme care se pot dezvolta optim. În sere și solarii, culturile de legume se pot face doar prin plantarea răsadurilor de plante tinere, care au rădăcinile bine dezvoltate.
Nu numai ardeii se pot cultiva prin răsaduri, ci și tomatele, vinetele, varza, conopida, salata verde, sparanghelul țelina și ceapa.
Ca orice cultură, și cea de ardei are nevoie de o atenție deosebită atunci când vorbim de boli și dăunători. Combaterea acestora este esențială pentru o recoltă bogată. De aceea, în cazul răsadurilor, pe lângă măsurile generale de igienă și îngrijire a răsadurilor, legumicultorii trebuie să dezinfecteze solul, spațiul și uneltele de lucru. În plus, trebuie administrate tratamente periodice cu fungicide (7-10 zile) pentru o protecție îndelungată împotriva agenților patogeni.
De asemenea, poți lua în considerare ca înainte cu o zi de plantarea răsadurilor să aplici tratamente fitosanitare. Nu uita însă ca înainte cu 24 de ore de plantare să uzi răsadurile până la saturație, astfel încât să le poți scoate mai ușor din pământ.
Totodată, răsadurile trebuie plivite și tratate cu erbicide. Pentru combaterea buruienilor, se aplică un erbicid pelicular înainte de a pune răsadurile în pământ.
În momentul plantării, vârsta răsadurilor trebuie să fie de 60-65 de zile. Este important ca înainte cu câteva zile de plantare, răsadurile să se călească printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadului este recomandat udarea lui din abundență.
Plantarea ardeiului trebuie începută atunci când solul are o temperatură de minim 15 grade Celsius. Răsadurile se plantează pe strat înălţat, plantându-se câte două rânduri la o distanță de 70 cm. Cea mai răspândită metoda de plantare este pe două rânduri apropiate la 40-60 cm și doua depărtate la o distanță de 1 – 1,2 m.