Nimic nu se compară cu o gogoașă pufoasă, făcută în casă, aromată și care se topește în gură. Gogoșile sunt un desert relativ ușor de făcut, doar că necesită mai mult timp și răbdare, pentru a vă asigura reușita. Secretul unor gogoși pufoase și gustoase constă în ingredientele adăugate și dospirea corectă a aluatului. Dacă aveți poftă de gogoși, încercați rețeta de mai jos și vă promitem că vă va duce cu gândul înapoi la copilărie.
Secretul gogoșilor pufoase
Secretul unor gogoși pufoase și aromate stă în primul rând în ingredientele folosite pentru pregătirea aluatului. Unul dintre ingredientele care dau frăgezime gogoșilor este untul. Untul este un ingredient bogat în grăsimi și are un conținut ridicat de apă (aproximativ 15-20%). Această umiditate suplimentară ajută la formarea de vapori în timpul coacerii gogoșilor, ceea ce duce la o textură pufoasă și moale. Grăsimile din unt contribuie, de asemenea, la aroma și gustul bogat al gogoșilor. De asemenea, în loc de unt, poți folosi untură. Aceasta este, de asemenea, o sursă de grăsimi, dar are un conținut mult mai mic de apă (aproximativ 1-2%). Acest lucru înseamnă că gogoșile preparate cu untură, tind să fie mai dense și mai puțin pufoase decât cele făcute cu unt. Gogoșile preparate cu untură vor avea un gust distinct, amintind de rețetele tradiționale.
Rețeta de gogoși pufoase
- 500 grame făină
- 200 mililitri lapte
- 2 ouă
- 50 grame unt topit
- 3 linguri zahăr
- 1 pliculeț drojdie uscată (7g)
- coajă de lămâie sau portocale
- 2 pliculețe zahăr vanilat
- Extra:
- zahăr pudră
- ulei pentru prăjit
Preparare:
- Într-un castron mare amestecă făina cu drojdia uscată, coaja rasă de lămâie, zahărul și sarea. Această combinație va asigura o creștere perfectă a aluatului și o dulceață echilibrată.
- Într-un alt vas bate ouăle și adaugă laptele călduț și untul topit. Amestecă bine ingredientele umede pentru a le combina într-o emulsie omogenă.
- Creează o adâncitură în mijlocul ingredientelor uscate și toarnă treptat amestecul umed. Folosește o lingură de lemn sau mâinile pentru a amesteca totul până când obții un aluat moale și omogen.
- Acoperă castronul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească timp de aproximativ o oră într-un loc călduț, până când volumul său se dublează. Acest pas este crucial pentru a obține gogoșile pufoase și aerate pe care le dorești.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Vezi și Ingredientul cu care poți să înlocuiești drojdia în aluatul de prăjituri. Trucul special pe care trebuie să-l știe orice gospodină
- După ce aluatul pentru gogoși pufoase a crescut, varsă-l pe blatul de lucru presărat cu făină și întinde-l ușor, cât să aibă o grosime de aproximativ 1 cm.
- Cu ajutorul unui pahar cu gura rotundă decupează gogoșile. Restul de aluat ce rămâne după ce ai decupat prima tură de gogoși, îl frămânți ușor și îl întinzi din nou, apoi formezi a doua tură de gogoși. Procedezi în acest fel până când termini aluatul pentru gogoși.
- Lasă gogoșile proaspăt formate la dospit pentru încă 20 de minute. În acest timp vor crește din nou.
- Într-o tigaie largă, cu fund dublu, pune uleiul la încins și prăjește gogoșile pe ambele părți până când se vor rumeni frumos. Lasă focul mic în timpul prăjirii, să nu se ardă.
- Scoate gogoșile pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie apoi pudrează-le cu zahăr pudră.
Vezi și De ce să pui bere în aluatul de gogoși. Rețeta de care nu te vei mai sătura, așa le vei prepara mereu
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!