Îngrijirea corectă a găinilor este esențială pentru a ne asigura că acestea sunt sănătoase și produc ouă de calitate. În anumite situații, crescătorii de găini folosesc oțetul de mere, care se dovedește a fi benefic pentru creșterea și sănătatea găinilor. Pentru a înțelege cum se aplică și când este folosit acest ingredient, am întocmit o listă cu beneficiile oțetului asupra păsărilor de curte.
Oțetul de mere pus în apa găinilor și a puilor de curte s-a dovedit a fi un supliment util și sigur, pentru menținerea sănătății, dar și în perioadele stresante pentru păsări, cum ar fi canicula, schimbarea cotețului, penaj lucios sau în perioada de recuperare după un atac asupra lor. Oțetul de mere, datorită conținutului de vitamine și minerale, dar și a efectului de îmbunătățire a digestiei, este varianta naturală prin care putem ajuta găinile de curte să-și întărească sistemul imunitar. În plus, acesta este cunoscut și pentru faptul că ameliorează afecțiunile respiratorii.
Oțetul de mere are proprietăți antibacteriene și antivirale, ceea ce îl face un adjuvant eficient pentru sprijinirea sistemului imunitar al găinilor. Pentru a beneficia de aceste proprietăți, oțetul de mere poate fi adăugat în apa de băut a găinilor. Cu toate acestea, este important să respectăm doza recomandată de maxim 2% din conținutul apei, respectiv 20 mililitri oțet la un litru de apă.
Oțetul de mere poate ajuta la echilibrarea pH-ului stomacului găinilor și la eliminarea paraziților interni, promovând astfel o digestie sănătoasă. Aceasta se traduce prin asimilarea mai eficientă a nutrienților din hrana consumată de găini. Se recomandă adăugarea unei cantități corespunzătoare de oțet de mere în apa de băut timp de 3-5 zile pe lună, pentru a obține rezultate optime.
Pentru a proteja găinile de ectoparaziți precum păduchii sau căpușele, oțetul de mere poate fi utilizat sub formă de soluție de pulverizare pe penele și pielea păsărilor. Este important să diluăm oțetul de mere în apă în proporții egale și să aplicăm soluția periodic. Aceasta acționează ca un remediu natural pentru combaterea ectoparaziților și contribuie la menținerea unui aspect sănătos al penelor.
Vezi și De ce să pui sare în hrana păsărilor de curte. Truc genial, uimitor ce se întâmplă
Este esențial să respectăm cantitatea recomandată de oțet de mere în apa de băut a găinilor (2% din conținutul apei) și să ne asigurăm că administrarea se face corect și în perioade limitate, de exemplu, timp de 3-5 zile pe lună.
Vezi și Pune bicarbonat de sodiu în cotețul găinilor. Efectul e vizibil în doar câteva ore