Clătitele reprezintă unul dintre cele mai iubite deserturi. Se fac ușor, din ingrediente la îndemână și pot fi umplute cu orice îți place. Dacă prepari o cantitate mai mare și îți dorești să se păstreze bine, ai nevoie de un anumit ingredient. Iată ce să pui în clătite ca să rămână pufoase și moi și a doua zi! Metoda este foarte eficientă.
Clătitele perfecte trebuie să fie subțiri, pufoase și să aibă o textură elastică. Dacă respecți rețeta și folosești ingredientele potrivite, vei obține rezultatul ideal de fiecare dată. În timp ce pentru textura aerată folosim apă minerală, pentru a obține clătite pufoase este nevoie de grăsime. Laptele pe care îl folosești la rețetă trebuie să fie integral, pentru a face un aluat ideal.
Un alt ingredient-cheie în rețeta de clătite este untul topit. Acesta face clătitele să fie moi și fine și previne uscarea lor. Dacă adaugi între 30 și 50 g de unt topit în aluatul de clătite, ele se vor păstra impecabil chiar și a doua zi. În plus, nu va mai fi nevoie să pui ulei în tigaie atunci când le prăjești.
Citește și: De ce să pui sare în aluatul de clătite. Trucul bucătarilor de top pe care l-ai așteptat toată viața
Dacă ai pregătit o cantitate mai mare de clătite și vrei să mănânci din ele și în ziua următoare, nu uita să le acoperi. Pune folie alimentară peste vasul în care ai clătitele, astfel încât marginile acestora să nu se usuce. Cu cât clătitele sunt mai subțiri, cu atât există riscul ca ele să se întărească pe margine.
Pentru a prepara clătitele perfecte, este nevoie să respecți cantitățile. Bucătarii cu experiență pot prepara aluatul și ”după ochi”, însă dacă ai nevoie de o rețetă exactă, respectă următoarele cantități:
Citește și: Ce poți să pui în clătite în loc de apă minerală. Rezultatul te va cuceri pe loc, vor fi un adevărat deliciu
Topește untul și încălzește puțin laptele. Într-un bol, adaugă ouăle, un praf de sare, untul topit și puțin lapte. Amestecă bine cu un tel, după care pune zahărul vanilat sau esența și făină. Omogenizează totul și subțiază aluatul turnând lapte. Dacă adaugi făina de la început și formezi un aluat mai gros pe care îl subțiezi, nu mai riști să se formeze cocoloașe.
După ce ai pus laptele, încorporează și apa minerală în compoziție. Amestecă bine totul și lasă aluatul să stea 15-20 de minute înainte de a prepara clătitele. Folosește o tigaie antiaderentă bine încinsă, în care vei adăuga câte un polonic de aluat. Poți prăji toate clătitele sau doar câteva, iar restul de aluat îl poți depozita la frigider pentru a doua zi, dacă vrei să ai clătite proaspete și calde.