Deși tehnologia a evoluat, prepararea prăjiturilor poate fi o artă dificilă. Cuptoarele moderne oferă opțiuni de control al temperaturii și funcții sofisticate, dar tot nu există o modalitate sigură de a garanta că prăjiturile tale nu se vor arde. Acesta este motivul pentru care atunci când vine vorba de obținerea unor rezultate perfecte, trebuie să te uiți la valorile trecute de la generații anterioare, îmbinând tehnologia și facilitățile pe care le avem în prezent, cu trucurile de gătit ale bunicilor noastre.
Trucuri pentru coacerea perfectă a prăjiturilor
Bunicile noastre aveau această abilitate unică de a face prăjituri fără ca acestea să se ardă. Ele știau cum să manipuleze cuptorul și să folosească ingrediente și ustensile în modul cel mai eficient. Prin urmare, putem să adaptăm trucurile vechi, la facilitățile moderne, pentru a evita rezultatele dezastroase.
- Pentru a coace prăjiturile perfecte, trebuie să îți cunoști bine cuptorul. Un instrument util în acest sens este termometrul de cuptor, care te ajută să stabilești la ce temperatură poți coace diverse aluaturi fine, blaturi de tort, checuri sau biscuiți crocanți. În plus, multe rețete moderne menționează și temperatura cea mai bună la care poți coace diverse prăjituri, astfel că termometrul este ideal.
- În cazul în care ai cuptor clasic pe gaz și flacăra lui este prea puternică, pune sub tava de copt o altă foaie groasă de tablă, pentru a domoli căldura. Dacă prăjiturile se ard, chiar dacă ai pus tava pe treapta de mijloc, urcă tava pe o treaptă superioară și ajustează flacăra.
- Asigură-te întotdeauna că pornești cuptorul, la temperatura potrivită, înainte de a introduce prăjitura. Aceasta asigură o coacere uniformă și evită arderea sau lăsarea prăjiturii necoapte în interior.
- Pentru a asigura o coacere uniformă, rotește tava cu prăjitură în cuptor la jumătatea timpului de coacere. Acest lucru asigură că căldura este distribuită uniform în jurul prăjiturii.
- Ține cont de faptul că tăvile moderne din aluminiu sau silicon transferă căldura mai rapid și orice aluat se coace mai repede. În schimb, în tăvile de sticlă sau tablă, coacerea durează cu câteva minute mai mult.
- Tăvile din material ceramic, metal, fonta sau sticlă sunt unele dintre cele mai bune opțiuni pentru coacerea prăjiturilor.
- Hârtia de copt sau folia de silicon sunt soluții ingenioase pentru gătitul la cuptor, întrucât te scapă de grija unsului tăvii cu ulei sau unt, iar preparatul nu se mai lipește sau arde atât de ușor. Datorită acestor accesorii preparatele se scot rapid din tavă, iar tava se curăță ușor, economisind astfel timp si efort.
- Pentru ca prăjitura sau cozonacul să nu se ardă la suprafață, aceasta se acoperă cu hârtie de copt pe timpul coacerii, urmând a fi îndepărtată spre finalul coacerii, de obicei în ultimele 30 de minute.
Cum se coc prăjiturile în cuptoarele cu convecție
- În mod normal, o prăjitură nu se coace la mai mult de 180º C. Ca regulă generală, coace prăjitura în centrul cuptorului cu căldură în sus și în jos, pe un grătar, nu pe o tavă, dacă nu se indică altfel. Unele cuptoare au ventilație (cuptor cu convecție), iar altele nu.
- Care sunt diferențele dintre utilizarea sau nu a ventilatorului? Teoretic, într-un cuptor cu convecție, prăjiturile sunt mai pufoase, cresc mai mult si uniform. Dacă ai de gând să coci mai multe prăjituri în același timp, asigură-te că separi formele la 5 cm una de cealaltă, pe părțile laterale ale cuptorului, dar și deasupra și dedesubt, pentru a permite aerului să circule corect. Nu le acoperi cu folie de aluminiu.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Vezi și Secretul pentru cea mai bună prăjitură cu mere. Nici nu îți vei da seama că e de post, ingredientul pe care trebuie să-l adaugi
- Cu aproximativ 10 minute înainte de terminarea timpului de coacere, introdu o frigăruie sau o scobitoare în centrul prăjiturii. Dacă ies curate sunt gata, altfel mai coace puțin. Prăjiturile mici se coc mai devreme, dar cele mai mari durează de obicei mai mult timp, în acest tip de cuptor. Nu trebuie să deschizi și să închizi cuptorul în mod constant, în timpul procesului de coacere, deoarece schimbările bruște de temperatură, în timp ce aluatul crește, au un impact asupra procesului, iar prăjitura va rămâne scufundată în centru. În cuptoarele cu convecție, căldura scapă mai repede, pentru că aerul cald circulă mai repede datorită efectului ventilatorului, așa că deschide-l puțin, la momentul oportun, nu înainte de a porni. Deschideți cuptorul numai după ce au trecut cel puțin 3/4 din timpul de coacere.
Vezi și Cea mai simplă și rapidă rețetă de tort. Atât de gustos și însiropat încât l-ai prepara zilnic
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!