Ce să pui în lada cartofilor ca să nu mai încolțească. Trucul din bătrâni care îi păstrează mari și sănătoși

Nu se vor mai strica rapid.
Ce să pui în lada cartofilor ca să nu mai încolțească. Trucul din bătrâni care îi păstrează mari și sănătoși

Indiferent că ai obținut o recolta generoasă de cartofi sau că ai exagerat în momentul în care ai fost la cumpărături și ai luat o cantitate mai mare, cartofii îi depozitezi într-o ladă. Însă, când vrei să îi pregătești uneori observi că aceștia sunt încolțiți, așa că iată cum poți preveni încolțirea cartofilor într-un mod simplu, tradițional și eficient.

Unde trebuie să depozitezi cartofii

Pentru a preveni germinarea cartofilor, este esențial să-i depozitați corect atunci când vă pregătiți pentru sezonul de iarnă. Această preocupare devine relevantă atunci când se dorește economisirea banilor și evitarea risipei.

Ce să pui în lada cartofilor ca să nu mai încolțească
Cartofi încolțiți

Adesea, bunicile noastre ne ofereau un sfat valoros pentru această problemă: să țineți cartofii într-un coș, într-o pivniță sau cameră întunecoasă, răcoroasă și lipsită de umezeală. Acest mediu contribuie la menținerea cartofilor într-o stare bună, fără a permite încolțirea timp de câteva săptămâni.

De ce este important locul de depozitare? Ei bine, cartofii au tendința de a încolți în condiții luminoase, calde și umede, deoarece acestea imită condițiile de primăvară, perioada în care cartofii cresc sub pământ. Uneori, se poate face greșeala de a-i depozita în locuri prea luminoase, cum ar fi aproape de o fereastră, și asta favorizează încolțirea lor. Evitând acest lucru, puteți economisi bani și să aveți cartofi proaspeți pe tot parcursul iernii.

Citește și: Nu mai ține ceapa lângă cartofi. Mulți români le depozitează greșit, de ce nu e recomandat să faci asta

Cum previi apariția încolțirii cartofilor

Ei bine, vă puteți ajuta de mai multe trucuri utile. Cărbunele vegetal, un inamic al germenilor binecunoscut, poate fi soluția ideală pentru a prelungi prospețimea cartofilor fără a recurge la substanțe chimice.

Pulberea de cărbune vegetal este un inhibitor natural al germenilor și a fost folosit de agricultori de-a lungul secolelor pentru a-și păstra recolta de cartofi în stare proaspătă.

Simplul gest de a presăra această pulbere neagră peste ei este suficient, fără a fi necesar să-i acoperiți complet. De asemenea, puteți adăuga câteva bucăți întregi de cărbune. Rezultatul? Puteți prelungi termenul de valabilitate al cartofilor cu aproape două luni.

Vezi și: Pune două lămâi în lada cu cartofi și rezolvi o problemă uriașă. Gospodarii de la țară doar așa procedează

Însă, merele, pe lângă gustul lor delicios, au un alt avantaj: conțin etilenă, un gaz natural care încetinește procesul de încolțire al cartofilor. Acest fenomen se datorează emisiei naturale de etilenă din mere, care este utilizată în mod obișnuit de horticultori pentru a întârzia procesul de încolțire, fără a recurge la substanțe chimice.

Astfel, cartofii rămân proaspeți mai mult timp și nu este necesară aplicarea de substanțe chimice asupra culturii. În plus, această metodă se dovedește a fi o alternativă minunată pentru conservarea cartofilor în mod natural.

Cum aplici această soluție

Procesul în cauza este destul de simplu. Așa că tu trebuie să plasezi un măr în mijlocul coșului sau pungii de cartofi. Nu este necesar să fie un măr perfect, dar asigurați-vă că este sănătos, în special dacă provine din grădina voastră.

Te poate interesa și: Nu mai arunca la gunoi cojile de cartofi. Sunt aur curat. Ce poți face cu ele, de fapt

Nu doriți să aduceți viermi sau paraziți în stocul de cartofi. Astfel, merele te ajută să păstrezi prospețimea cartofilor și nu îi lasă să încolțească datorită etilenei pe care o conțin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *