A sosit toamna, anotimpul în care se culeg strugurii și se face mustul, o băutură extrem de delicioasă și bogată în vitamine. Cu toate că este foarte gustoasă și apreciată în România și nu numai, mulți nu știu să o facă corect. Află, din rândurile de mai jos, ce să pui în must ca să nu fermenteze rapid!
A venit sezonul mustului, așa că iubitorii acestei băuturi delicioase au toate motivele de bucurie. Mustul nu numai că este extrem de gustos și răcoros, dar acesta conține și numeroase vitamine bune pentru organismul nostru.
Cu toate că mulți români îl prepară, puțini sunt cei care știu să-l facă corect ca să reziste testului timpului. Ei bine, tu știi ce să pui în must ca să nu fermenteze rapid? Mai jos îți vom prezenta cele mai cunoscute metode folosite de gospodinele de la țară:
Una dintre cele mai cunoscute metode de conservare a mustului este cea cu aspirină. Pentru această tehnică, vei avea nevoie, bineînțeles, de o tabletă de aspirină netamponată la un litru de must proaspăt și bine stors, care nu a intrat încă în fermentație.
După ce ai totul pregătit, dizolvă aspirinele în must și pune lichidul la fiert pentru circa cinci minute. Ulterior, ia băutura de pe foc, las-o să se răcească puțin și toarn-o peste restul de must, după care amestecă bine
O altă metodă folosită des de gospodinele de la țară este aceea cu hrean. Tot ceea ce trebuie să faci este să treci rădăcinoasa prin răzătoarea mică și să o amesteci cu must.
După ce ai făcut acest lucru, toarnă mustul într-o damigeană de 50 de litri. Potrivit gospodinelor experimentate, se pun 100 de grame de hrean ras la 10 litri de must. Atenție, însă, înainte de a turna băutura în sticle, aceasta se lasă circa 14 zile la conservat.
Și acum, după ce am aflat ce să pui în must ca să nu fermenteze rapid, hai să vedem cum se obține, de fapt, cel mai delicios must. Mai întâi de toate, se iau strugurii proaspeți și se spală foarte bine cu apă într-un coș de nuiele, dacă ai foarte mulți, sau într-un vas de bucătărie cu sită.
Ulterior, se ia fiecare bob de strugure și se îndepărtează atent codițele. Mai departe, se zdrobesc boabele de struguri cu un zdrobitor special sau cu mâna.
După aceea, se presează bine strugurii cu ajutorul unei prese speciale sau manual, pentru a scoate din ei tot lichidul. Ulterior, zeama se fierbe cu zahăr într-un vasul emailat, timp de circa 60 de minute.
În tot acest timp, însă, lichidul se amestecă încontinuu și se îndepărtează spuma de deasupra cu ajutorul unei spatule. După ce s-a scurs o oră, mustul se lasă să se răcească, apoi se toarnă în sticle sterilizate, care se închid ermetic. Atenție! Este foarte important ca recipientele să fie dezinfectate foarte bine, pentru ca mustul să nu fermenteze.
Te-ar mai putea interesa și Cum faci cea mai bună dulceață de struguri. Ingredientul care îi dă un gust unic, nu ai nevoie de altă rețetă!
Acum, îți prezentăm o rețetă mai simplă de must, fără fierbere. Tot ceea ce trebuie să faci este să pui strugurii zdrobiti într-un recipient și să aștepți câteva ore.
Ulterior, trebuie să strecori lichidul și să-l pui în recipiente de sticlă. Acesta nu se consumă imediat și se lasă timp de câteva zile într-un loc răcoros, astfel încât mustul tulbure să se limpezească.
Te-ar mai putea interesa și Când se culeg strugurii. Primele semne că fructele s-au copt. Sfatul de aur al agricultorilor pentru un vin delicios și parfumat!