Muștarul este unul dintre cele mai folosite sosuri din bucătărie. Se potrivește de minune alături de o porție de mici sau cârnați la grătar, însă poate fi savurat într-o mulțime de alte combinații. Se pune la maioneză, precum și în dressing-uri de salată, iar pentru a-i păstra prospețimea mai mult timp, există un truc la îndemână. Ce să pui în muștar ca să reziste mai mult și să rămână cremos.
Muștarul se găsește într-o varietate de ambalaje și cu diverse gusturi. Dulce, picant, cu sau fără boabe și chiar amestecat cu miere – există câte un sortiment pentru toate gusturile. Acest sos se obține din boabe de muștar măcinate, combinate cu diverse alte ingrediente.
Citește și: Ingredientele de care ai nevoie pentru a face sos de muștar. Rețeta simplă și rapidă
Muștarul a fost fabricat pentru prima dată în India, în urmă cu cinci mii de ani. Ulterior, a ajuns pe tot globul, fiind nelipsit din bucătărie. Există zone renumite pentru prepararea acestuia, cum ar fi regiunea Dijon, din Franța. Muștarul de Dijon este unul dintre cele mai fine și mai apreciate în bucătărie. Și în țara noastră este o fabrică de muștar, în orașul Tecuci.
Deși muștarul se conservă bine și are o perioadă de valabilitate destul de mare, odată ce ai deschis recipientul, sosul își schimbă aspectul și compoziția. Atât muștarul la borcan de sticlă, cât și cel în recipient de plastic capătă o culoare mai închisă și un fel de crustă deasupra, dacă sunt deschise de ceva timp.
Multe gospodine aruncă muștarul de deasupra, atunci când se întâmplă acest lucru. Dacă nu vrei să faci risipă, există o modalitate prin care poți împiedica muștarul să își modifice aspectul. Pune o felie de lămâie în recipient, ca un capac deasupra muștarului. Închide recipientul și pune-l la frigider. Când îl vei folosi din nou, vei vedea că sub lămâie, muștarul s-a păstrat cremos și are aceeași culoare uniformă.
Aruncă felia de lămâie și pune alta proaspătă, după ce ai luat din muștar cât ai avut nevoie. În acest fel, muștarul se va păstra proaspăt de la o utilizare la alta, până când se termină și nu va fi nevoie să arunci ce este la suprafață atunci când îl folosești din nou.