În agricultură, asocirea plantelor reprezintă o strategie inteligentă pentru a maximiza randamentul culturilor. Prin înțelegerea interacțiunilor dintre plante, putem obține o recoltă bogată și sănătoasă, fără a mai depinde în totalitate de îngrășăminte sau pesticide. Un exemplu în sens este asocierea culturii de porumb cu anumite plante partenere, care poate îmbunătăți calitatea și cantitatea recoltei. Iată ce să pui în pământ lângă porumb pentru o recoltă bogată și sănătoasă.
În grădinărit există vecini buni și vecini răi pentru plante. De exemplu, ceapa și morcovii trăiesc în armonie, însă mazărea și ceapa nu se dezvoltă bine împreună.
Citește și: Cât timp se ține porumbul la fiert, de fapt. Multă lume procedează greșit
În ceea ce privește porumbul, acesta nu este o plantă pretențioasă, atât plantarea, cât și întreținrea sa fiind acticvități ușoare, chiar și pentru cei mai neexperimentați grădinari.
Acesta face față cu brio secetei, dar se descurcă foarte bine și atunci când plouă din abundență. Cu toate acestea, porumbul are nevoie de vecinii potriviți pentru a putea crește și a se putea dezvolta optim astfel încât să ofere o recoltă bogată.
Citește și: Secretul celui mai bun porumb copt. Cum se alege corect și cât se ține de fapt pe foc
Două plante extrem de populare pot însoți porumbul. Cei mai buni vecini pentru acesta sunt mazărea și dovleacul, un trio pe care îl cunoșteau chiar și aborigenii din America. Porumbul oferă suport mazărei, care îmbogățește solul cu azot. Iar dovleacul nu permite creșterea buruienilor. Astfel că o recoltă bogată este asigurată.
Așa cum spuneam ceva mai sus, plantele au nevoie de vecinii potriviți pentru a crește sănătos și a oferi cea mai bună recoltă.
Așadar, la fel ca porumbul, și roșiile cresc foarte bine în prezența anumitor plante. Unul dintre cei mai buni vecini pentru roșii este ceapa. Printre efectele pozitive ale acesteia se numără protecția împotriva dăunătorilor.
Aromele puternice ale cepei acționează ca un repelent natural pentru insecte precum afidele, gândacii și păduchii. Astfel, se diminuează considerabil riscul ca roșiile să fie infestate de boli sau atacate de acești dăunători.
În plus, plantând ceapă lângă roșii vei scăpa de grija administrării frecvente de pesticide și te vei putea bucura de legume naturale.
Însă roșiile pot fi combinate și cu alte culturi. Ne putem baza, spre exemplu, pe leguminoase, cum ar fi fasolea, care îmbogățește solul și îmbunătățește structura acestuia. În spațiu deschis, roșiile cresc bine alături de verdețuri, de la salate de tot soiul, pătrunjel, țelină, ceapă, spanac, sparanghel, și până la măcriș. Însă este mai bine să eviți să cultivi mărar, fenicul și melisa în vecinătatea roșiilor.
De asemenea, poți înconjura cultura de roșii cu ierburi: cimbru, salvie, mentă, busuioc. La fel ca ceapa, aproape orice ierburi și culturi verzi aromatice ajută roșiile să sufere mai puțin din cauza dăunătorilor.