Ce să pui în salata de vinete în loc de maioneză. Iese delicioasă și cu puține calorii, rețeta te va cuceri pe loc

Ce să pui în salata de vinete în loc de maioneză. Iese delicioasă și cu puține calorii, rețeta te va cuceri pe loc

Salata de vinete este unul dintre cele mai apreciate preparate de români în sezonul cald, datorită aromei intense a acestor legume coapte. Este un preparat ușor de făcut și sunt multe rețete, cea mai populară fiind cea cu maioneză. Dar ce poți pune în salata de vinete în loc de maioneză pentru a avea puține calorii.

Cu ce se poate înlocui maioneza din salata de vinete

Vinetele au fost, timp de secole, o plantă decorativă în grădini, nu un aliment, deoarece aroma lor poate fi amară. Acestea sunt bogate în compuși fenolici (contin acid clorogenic), care luptă împotriva radicalilor liberi și antocianina, un tip de flavonoide care acționează ca antioxidanți și au un efect antiinflamator. În plus, vinetele sunt bogate în fibre și sărace în grăsimi, așa că sunt recomandate celor cu diabet zaharat sau cu kilograme în plus.

Salata de vinete este printre preferatele românilor pe timp de vară, datorită gustului vinetelor coapte. Acest preparat se servește ca aperitiv la ocazii speciale sau ca o gustare rapidă. Sunt mai multe rețete de salată de vinete, dar cea mai populară este cea cu maioneză. Dar, deși foarte gustoasă, nu este recomandată celor care țin dietă din cauza concentrației mare de ulei pe care o are maioneza.

Dacă vrei o salată de vinete dietetică pentru a nu pune kilograme în plus, medicul nutriționist Mihaela Bilic oferă o variantă cu foarte puține calorii. Ea spune cu ce poate fi înlocuită maioneza, iar salata va fi la fel de bună.

”Care este secretul pentru o salată de vinete reușită? În primul rând, trebuie să faci vinetele direct în flăcări. Apoi, le curățăm și le lăsăm la scurs, ca să iasă din ele toată zeama aceea care este iute. Ulterior, le tocăm pe un tocător din lemn cu un cuțit de ceramică pentru a nu se oxida și înnegri. Surpriza este că adaugăm un gălbenuș de ou și puțin ulei, nu mai mult de un tur de castron, pentru că gustul și calitatea unei salate de vinete vine din frecare. Deci nu e nevoie de mult ulei, veți obține o salată de vinere dietetică și delicioasă. Încercați să o să vă convingeți. Eu folosesc ulei de floarea soarelui, ca să nu le schimb gustul”, a scris Mihaela Bilic, pe rețelele sociale.

În plus, Mihaela Bilic mai recomandă ca pâinea să fie înlocuită cu bucățele de ardei gras, iar în felul acesta gustul delicios al salatei de vinete este garantat și nu este afectată silueta.

Secrete pentru prepararea salatei de vinete

  • Vinetele trebuie să aibă coaja lucioasă și o textură puțin moale. Dacă folosești vinete congelate sau conservate, trebuie să fie de calitate.
  • Este important ca vinetele să se scurgă bine înainte de prepararea salatei, deoarece acel lichid poate da un gust amărui.
  • Pentru că vinetele se pot oxida, este foarte important să se folosească un tocator și un bătător din lemn, plastic sau ceramică pentru a le mărunți. Așa se va păstra aroma și culoarea nealterate.
  • De preferat, vinetele ar trebui copate pe flacără, nu în cuptor. E important să fie înțepate cu o furculiță în timp ce se coc, pentru a permite lichidului să se scurgă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.1 39 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *