Fasolea boabe este un aliment bogat în nutrienți esențiali și fibre solubile, fiind o opțiune sănătoasă și delicioasă pentru orice dietă. Însă, nu toată lumea știe cum să o pregătească în mod corespunzător pentru a obține o textură moale și o aromă savuroasă. În rândurile următoare vă vom spune cum se fierbe fasolea boabe în mod corect, pentru a obține rezultate perfecte.
Un prim pas pentru a prepara o fasole delicioasă este să alegem fasolea boabe potrivită. Aceasta poate fi fasole albă, roșie sau neagră, în funcție de preferințele noastre gustative. Este important să alegem fasolea de calitate, fără semne de deteriorare sau impurități. Înainte de a o găti, trebuie să o spălăm bine sub jet de apă.
Putem folosi două metode diferite: metoda tradițională sau metoda rapidă. Metoda tradițională presupune înmuierea fasolei în apă rece timp de 8-10 ore sau peste noapte. Această metodă ajută la înmuierea boabelor de fasole și reduce timpul de gătire. Dacă suntem grăbiți, putem folosi metoda rapidă, care constă în a fierbe fasolea în apă timp de 5 minute, apoi o lăsăm să stea acoperită timp de o oră în apa fierbinte.
În etapa de hidratare a boabelor de fasole este bine să adăugați 3 linguri de sare la 4 litri de apă. Înainte de a pune fasolea la fiert, aruncați apa și clătiți bine boabele de fasole. Adăugând sare în apă, fasolea va fi mai moale după fierbere, atât la interior, cât și pielița de pe suprafața boabelor se va înmuia.
După ce fasolea a fost hidratată, trebuie să o fierbem în apă proaspătă. Adăugăm fasolea într-un vas cu apă rece și o lăsăm să fiarbă la foc potrivit. Pentru a grăbi procesul de fierbere, adăugați o linguriță de bicarbonat de sodiu. În funcție de tipul de fasole, timpul de fierbere variază între 1-2 ore, la foc mic, astfel boabele nu vor ”exploda”, ci vor rămâne intacte. Este recomandat să verificăm regulat consistența fasolei, pentru a asigura o textură moale și cremoasă.
După ce fasolea este fiartă, putem adăuga sare și alte condimente după gust. Este important să adăugăm la sfârșitul procesului de preparare sosurile acide, precum cel de roșii, pentru că acizii împiedică înmuierea boabelor. De asemenea, putem adăuga legume, cum ar fi ceapa, morcovul sau ardeiul, pentru a da un gust savuros. Putem servi fasolea ca atare, alături de carne, legume sau în diverse preparate culinare, cum ar fi salate sau ciorbe.