A venit sezonul pregătirilor de iarnă. Printre murături și dulcețuri, gospodinele pregătesc și zarzavaturi. Ele sunt foarte necesare, mai ales în sezonul rece, când legumele din țară nu sunt făcute, iar cele de import sunt și scumpe, și slabe calitativ și, deci, nerecomandate pentru consumul pe o lungă perioadă de timp. Află în rândurile ce urmează cum să pregătești zarzavaturi pentru a-ți rezista toată iarna fără să se strice deasupra.
Să pregătești zarzavaturi pentru ciorbe nu este greu, însă trebuie să respecți câteva sfaturi pentru a te putea bucura de rezistență și prospețime toată iarna. În primul rând, ține cont de importanța sterilizării borcanelor înainte de a le umple cu zarzavaturi. Dacă le pregătești cum trebuie, nu vei mai avea nevoie de conservanți, ci doar de sare, ingredient care oricum are rol de conservare.
Pentru borcane colorate de zarzavaturi ai nevoie de diverse legume și verdețuri, după preferințe, în funcție de ce ciorbe îți place să consumi. În principiu, indiferent că faci mai des ciorbă de perișoare, de pui, vită, miel sau porc, orice astfel de preparat necesită țelină, atât rădăcină, cât și frunză, pătrunjel, păstârnac și morcov. Așadar deja ai ingredientele necesare pentru mare parte dintre ciorbele tale. Poți să adaugi și ardei gras, praz, roșii sau orice legumă dorești să ai în farfurie.
Diferența constă, însă, în verdețuri: dacă pentru ciorbele de porc sau vită se potrivește la fix leușteanul, la ciorba de pui se pune pătrunjel, la cea de fasole, cimbru, la cea de vită, tarhon și la cea rădăuțeană, mărar.
Întâi de toate, spală-te bine pe mâini, spală legumele bine și curăță-le de coajă. Elimină-le pe cele lovite sau stricate în anumite zone. Astfel, elimini riscul de a ți se strica zarzavaturile în borcane. Taie legumele în cuburi sau dă-le pe răzătoare. Nu contează cantitățile, ci doar să existe un echilibru. Te poți ghida după predominanța culorilor. Pune toate legumele și verdețurile pregătite într-un castron încăpător, adaugă sare și amestecă-le bine cu o lingură de lemn.
Și că tot vorbim de sare, regula este să pui o lingură la fiecare kilogram de zarzavat. Este important să folosești sare neiodată, pentru că iodul din acest conservant natural duce la înmuierea zarzavaturilor, lucru pe care cu siguranță nu ți-l dorești.
Zarzavaturile le vei pune în borcane și sticle bine spălate, cu gura largă, îndesându-le cu coada unei linguri. Secretul pentru ca zarzavaturile să nu facă floare, adică să mucegăiască la suprafață, este acoperirea acestora cu o frunză de viță. Înfiletează bine borcanele, pune-le într-o oală mare cu apă, care să ajungă până la gâtul borcanelor/sticlelor și lasă-le la fiert aproximativ o oră, din momentul în care apa a început să fiarbă. Lasă-le la răcit în aceeași oală cu apă, până a doua zi.
Le poți eticheta, dacă ai făcut mai multe variante de zarzavaturi. Depozitează-le într-un loc răcoros și bucură-te de prospețimea legumelor.