Toamna bate la ușă, iar gospodinele se gândesc deja să-și faci provizii pentru anotimpul rece. Din cămară nu are cum să lipsească varza murată, numai bună de folosit la prepararea sarmalelor delicioase. Prin urmare, noi ne-am gândit să-ți dezvăluim secretul lui Radu Anton Roman. Iată ce să pui pe fundul butoiului de varză murată pentru un gust deosebit!
Varza murată este nelipsită din casele românilor în timpul sezonului rece. Aceasta este necesară la prepararea sarmalelor delicioase și unde mai pui că este și extrem de sănătoasă.
Ea conține vitamina K2, ce are rolul de a reduce riscul de a dezvolta boli de inimă. În plus, varza murată îmbunătățește digestia și întărește sistemul imunitar.
Cum nu mai e mult până la sosirea iernii, ce ai spune dacă ai încerca să faci rețeta de varză murată a regretatului bucătar Radu Anton Roman. El folosea un truc genial, iar zeama nu se tulbera niciodată. Iată mai jos rețeta sa incredibilă.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru început, este important să lăsăm varza afară cam 15 zile, astfel încât să o bată bruma și să o frăgezească. De asemenea, trebuie să opărim butoiul și să-l lăsăm o zi cu apă şi un kilogram de var nestins, astfel încât să se cureţe.
Ulterior, îl vom spăla în câteva ape, neapărat clocotite. Totodată, opărim bine și capacul. Ulterior, pe fundul butoiului presărăm un strat de sare, foi de varză, cimbru, mărar, boabe de porumb şi câteva felii de gutui.
Mai departe, curățăm de foi rele căpăţânile de varză şi le scobim pe cocean, apoi le îndeasăm bine, așezându-le cu coceanul în sus. Punem sare pe fiecare varză și adăugăm câteva rădăcini de hrean, mărar, porumb şi cimbru, piper, felii tari de gutuie, după care punem alte verze, strat după strat, până umplem butoiul.
În dreptul cepului facem o leasă de crenguţe de mărar, asta ca să nu se astupe, să se poată pritoci. Ultima oară punem un strat de sare. Ulterior, potrivim capacul şi apăsăm cu o lespede de gresie bine grijită, astfel varza îşi va lăsa mai iute apa.
Acum, acoprim butoiul cu o cârpă curată şi îl lăsăm așa o zi şi o noapte. În cazul în care, varza nu a lăsat apă suficientă cât s-o acopere, mai adăugăm apă fiartă şi răcită.
Așteptăm o săptămână, apoi facem prima pritoceală. Gustăm zeama și mai adăugăm sare dacă este cazul. Ștergem cu o cârpă udă de rachiu tare butoiul, capacul și piatra, apoi mai pitrocim, o dată la săptămână, până se acrește varza. După trei săptămâni, aceasta ar trebui să fie bună.
Citește și Ce să presari în butoi ca să elimini mirosul de varză murată. Este cea mai rapidă metodă!