Ce să pui peste cartofi pentru un piure pufos ca la restaurant. Piureul de cartofi este considerat una dintre cele ușor de preparat garnituri. Însă pe cât de simplu de făcut pare a fi, pe atât poate crea mari bătăi de cap dacă nu respectăm anumite reguli.
Deși pare că a găti piure nu necesită decât să fierbem și să pasăm cartofii, în realitate există și alte trucuri pe care le poți folosi, dacă vrei ca preparatul să aibă un gust deosebit. Încearcă acest secret data viitoare când vei face piure de cartofi și vei fi uimit de gustul preparatului tău.
De la alesul cartofilor și până la prepararea efectivă, toți pașii sunt importanți pentru a avea un piure extrem de delicios. Cei mai buni cartofi pentru piure sunt cei cu un conținut mai mare de amidon. De regulă sunt cartofii care au coaja și mijlocul de culoare albă sau galbenă.
Un secret pe care puține gospodine îl știu este acela că, în timpul fierberii cartofilor, în cratiță, este bine să adaugi o legătură mică de ierburi aromate. Acest lucru îi va da o aromă și un gust deosebite preparatului tău la final. Nu uita însă că acele ierburi trebuie înlăturate ulterior.
De asemenea, un alt truc important este să torni doar lapte cald atunci când pasezi cartofii. În caz contrar, preparatul tău va avea o culoare întunecată, neplăcută.
Specialiștii în gastronomie recomandă să nu folosim blenderul pentru a pasa cartofii, ci un pasator. Dacă folosești blenderul, vei obține un piure foarte lipicios.
Din piureul care rămâne poți pregăti o mulțime de mâncăruri sățioase: găluște, gogoși, lipii sau pârjoale cu ciuperci.
La bază, piureul este una dintre cele mai simple și ieftine granituri. Nu trebuie să folosești decât cartofi, apă, sare, unt și lapte. Totuși, pentru a da o savoare deosebită preparatului, bucătarii frnacezi recomandă să adaugi pe listă încă un ingredient: brânza.
Poți opta pentru o brânză tare, precum parmezan sau pecorino, care se dă pe răzătoare, sau poți alege o brânză cremoasă, de tip gorgonzola, brie sau roquefort.
Ingrediente:
Mod de preparare
După ce ai spălat cartofii și i-ai curățat, taie-i și pune-i la fiert în apă cu sare. Separat, încălzește laptele până la punctul de fierbere.
După ce au fiert cartofii, scurge apa și pasează-i. Adaugă peste cartofii pasați untul și laptele fierbinte și omogenizează totul. Pune apoi brânza mărunțită și amestecă foarte bine, până când aceasta se integrează în piure.
Dacă mai este nevoie, poți adăuga sare. Opțional, poți pune peste piure piper proaspăt măcinat și 2 lingurițe de ulei de trufe, atunci când îl servești, pentru o aromă deosebită.
Citește și: „Cât unt se pune la piure, de fapt. Așa va ieși pufos și aerat, trucul secret al gospodinelor iscusite”