Salata de boeuf se numără printre preparatele care nu lipsesc de pe mesele de sărbători. Chiar dacă este asociată în principiu cu Crăciului, Revelionul sau Paștele, aceasta poate fi preparată oricând, fără o ocazie anume. Ce putem face însă pentru a fi prietenoasă cu silueta? Există un ingredient care poate fi omis, astfel încât salata să nu mai îngrașe.
Salata de boeuf este un preparat foarte iubit la mesele de sărbători. Nu există Crăciun sau Revelion fără un platou cu salată de boeuf pe masă, însă oricât de bună ar fi, nu trebuie consumată în exces. Deși la bază are numai ingrediente sănătoase – legume fierte, carne și murături – există un ingredient care o face să fie „grea” pentru digestie și neprietenoasă cu silueta.
Este vorba, așa cum mulți intuiau, despre maioneză. Aceasta se folosește pentru a „lega” preparatul și a da consistență salatei, dar și pentru a o orna. Cu cât se pune mai multă maioneză, cu atât salata va deveni o bombă calorică pentru siluetă. Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că nu trebuie să exagerăm cu maioneza, atunci când o adăugăm în preparat. Ea trebuie doar să lege ingredintele, nu să fie în exces și să le acopere.
„Maioneza înseamnă ulei și fiecare lingură de ulei înseamnă 100 cal, indiferent de sortiment. Când e vorba de maioneză puteți socoti 80 cal pentru fiecare lingură, adică echivalentul unei felii de pâine. Salata de boeuf (fie ea și cu pui sau curcan în loc de vită) este un preparat de sezon care aduce laolaltă legumele și carnea fierte, murăturile și mazărea. Din punct de vedere nutrițional este un aliment complet, care conține toate categoriile de nutrienți: glucide, proteine și lipide. Singura mențiune este să fiți zgârciți cu maioneza, ea trebuie doar să lege ingredientele, nu să le acopere.” scria, în urmă cu ceva timp, Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Dacă vrei, așadar, o variantă dietetică pentru salata de boeuf, poți folosi o cantitate mică de maioneză sau o poți omite complet. Pentru a lega preparatul, poți folosi alte ingrediente, precum și o maioneză fără gălbenuș de ou și ulei, cum este cea clasică. Din ce poți obține un sos asemănător, dar care nu îngrașă la fel de tare?
Smântână sau iaurt. Acestea imită foarte bine consistența maionezei și pot fi folosite pentru a o înlocui. Amestecă 2 linguri de iaurt sau smântână cu o lingură de muștar și adaugă peste legumele tocate. Poți opta pentru iaurt sau smântână cu un procent mic de grăsime, dacă vrei ca preparatul final să fie unul slab caloric.
Avocado. Acest fruct extrem de versatil poate fi folosit pentru a prepara o maioneză vegană, fără ou. Pune-l în blender, alături de 2 linguri de ulei de măsline, zeamă de lămâie și muștar și omogenizează bine totul. Poți adăuga și o lingură de iaurt, pentru a-i schimba puțin culoarea și compoziția.