Nu există sărbătoare fără salată de boeuf pe masă. Fie Crăciun, Paște sau alt prilej de la sărbători, unul din preparatele nelipsite este acesta. Dar ce facem cu dieta? Există un singur aliment pe care trebuie să îl scoți din sala de boeuf și poți mânca fără grijă, căci nu te vei îngrășa.
Salata de boeuf este un fel de mâncare foarte popular în România. În Moldova este cunoscută sub denumirea de salată rusească. Aceasta conține: morcovi, mazăre, cartofi, carne de vită, toate fierte, precum și castraveți murați, fiind toate legate cu maioneză. La final se mai pot pune măsline negre, mărar sau gogoșari murați, în funcție de preferințe.
Salata de boeuf a fost preparată pentru prima dată în 1860, de către bucătarul belgian Lucien Olivier. Avea denumirea de „salade de gibier”. Rețeta ei originală nu a fost aflată niciodată deoarece restaurantul unde a fost preparată s-a închis. Ulterior, mai mulți bucătari au reinventat rețeta cu mai multe ingrediente.
Dacă și ție îți place salata de boeuf, dar te temi să mănânci pentru că știi că îngrașă, e bine de știut că poți scoate un singur ingredient, iar situația se schimbă. Nutriționistul Mihaela Bilic a dezvăluit că pentru a te nu de îngrășa atunci când mănânci salată de boeuf e necesar să scoți maioneza. Aceasta transformă preparatul într-o bombă calorică, potrivit stiridinlume.ro.
„Maioneza înseamnă ulei și fiecare lingură de ulei înseamnă 100 cal, indiferent de sortiment. Când e vorba de maioneză puteți socoti 80 cal pentru fiecare lingură, adică echivalentul unei felii de pâine. Salata de boeuf (fie ea și cu pui sau curcan în loc de vită) este un preparat de sezon care aduce laolaltă legumele și carnea fierte, murăturile și mazărea. Din punct de vedere nutrițional este un aliment complet, care conține toate categoriile de nutrienți: glucide, proteine și lipide. Singura mențiune este să fiți zgârciți cu maioneza, ea trebuie doar să lege ingredientele, nu să le acopere” scrie Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ai nevoie de: 1 gălbenuș de ou fiert tare, 1 gălbenuș crud, 1 lingură de muștar simplu, 4 -5 linguri de brânza de vaci, sare.
Cum se prepară: sfărâmă bine într0un bol gălbenușul fiert tare, apoi adaugă-l și pe cel crud și muștarul. Mixează foarte bine și după ce începe să își mărească volumul adaugă treptat brânza de vaci, iar la final pune sare, după gust.