Indiferent de formațiunle politice care s-au perindat, în ultimii mai bine de 30 de ani, pe la putere, întotdeauna domeniul Educației a fost lăsat la coada priorităților. Așa se face că aproape că nu a existat an în care profesorii să nu iasă în stradă și să protesteze pentru salarii mai mari și condiții mai bune de lucru. În ultimii ani, însă, pe fondul nemulțumirilor legate de remunerație, cadrele didactice au început să migreze către mediul privat, acolo unde lefurile sunt mai mari. Iată ce salariu are în prezent un profesor de la stat versus unul de la privat.
Salariile mai mari și condițiile mai bune de lucru din mediul privat îi determină pe tot mai mulți educatori, învățători și profesori să părăseacă posturile de la stat și să se angajeze în instituțiile particulare de învățământ.
Nivelul salarial de la privat variază în funcție de experiența cadrului didactic și certificatele profesionale obținute de acesta.
Spre exemplu, o educatoare de la o grădiniță privată din Capitală poate câștiga lunar între 4.000 și 5.000 de lei, iar un asistent educator are un salariu cuprins între 3.000 și 4.000 de lei.
Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2023-2024. Când vor avea prima vacanță
În ceea ce privește salariul angajaților din școli, un învățător debutant este plătit cu aproximativ 3.000 de lei pe lună, iar un dascăl cu cel puțin 5 ani de experiență poate ajunge la un salariu ce depășește 4.500 de lei lunar.
De asemenea, în cazul profesorilor de gimnaziu, salariile pornesc de la 5.000 de lei și pot ajunge până la 8.000 de lei pe lună.
În schimb, în cazul cadrelor didactice care sunt angajate în grădinițele și școlile de stat, salariile sunt mai mici, chiar și în urma majorărilor intrate în vigoare în luna iulie, ca urmare a protestelor de amploare care au avut loc la finalul anului școlar trecut.
De la 1 iulie, personalul din sistemul de stat a primit o mărire salarială de 25%, adică un cuantum cuprins între 760 de lei și 1.420 de lei net. La toate salariile brute se adaugă și un spor de solicitare neuropsihică de 10% și, după caz, sporurile pentru diverite activități precum dirigenția.
Citește și: Care sunt cele mai căutate joburi în România. Meseriile care prezintă interes pentru români
Iată ce salarii primesc cadrele didactice angajate la stat începând din 1 iulie:
La aceste salarii se adaugă și câteva sporuri, după caz, calculate la salariul brut:
Citește și: Ce salariu are un pompier în România. Suma pentru care își riscă zilnic viața
Astfel de sporuri nu există în mediul privat, însă chiar și așa, salariile acolo rămân mai mari față de cele de la stat.
Începând cu 1 ianuarie 2024, salariile dascălilor vor crește din nou. Ordonanța de urgență nr 57/2023 prevede ca Guvernul să majoreze lefurile debutanților astfel încât să fie echivalat cu salariul mediu pe economie.
În plus, actul normativ mai prevede și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, potrivit Adevarul.ro.