Ce salariu are un profesor în 2022 și cu cât le va crește remunerația dascălilor debutanți, conform noilor legi ale educației. Minsitrul Învățământului a prezentat marți principalele prevederi ale acestor acte normative prin a căror implementare se dorește reformarea sistemului de educație. Iată care sunt cele mai importante aspecte care îi vizează pe profesori.
Sorin Cîmpeanu a declarat că în noile proiecte, puse în dezbatere publică până pe data de 17 august, este prevăzută o creștere a remunerației cadrelor didactice debutante cu 43%. În prezent, salariul unui profesor debutant este de 6.095 de lei brut, iar salariul mediu în sistemul de învățământ nu depășește 6.500 de lei brut, a afirmat ministrul Educației.
„Salarizarea trebuie să ne ofere posibilitatea de a reda demnitatea profesorului. În momentul de față salarizarea profesorilor nu corespunde acestui rol. Pentru prima oară, într-o lege a educației, avem o reglementare care definește salariul profesorului debutant și stagiar ca fiind salariul mediu pe economia națională -acum 6.095 lei. Înregistrează o creștere de 43%. Salariul mediu în educație este de 6.500 lei și va ajunge la 9.300 lei. Aceasta este creșterea de 43% prevăzută.”
În noile legi ale educației sunt trecute și ale prevederi legate de dascălii debutanți și examenul de titularizare. Profesorii nu vor vor trebui mai întâi să treacă printr-o perioadă de stagiatură de un an de zile sub îndrumarea unui mentor urmat de un exame de licențiere.
”Pentru profesori, debutul în profesia didactică va fi complet schimbat, va exista o perioadă de stagiatură de 1 an de zile, va exista un examen de licențiere, vom schimba modul de organizare a titularizării, care va rămâne la nivel național.
Postul va putea fi ocupat pe perioadă nedeterminată dacă va conține un număr de ore de predare echivalent unei jumătăți de normă. Cu alte cuvinte, de anul viitor vor fi scoase la concurs și acele posturi care au mai puțin de 18 ore.
Parcurgerea stagiaturii se va face sub îndrumarea unui mentor. Mentorul va avea norma de predare redusă de la 18 la 14 ore pentru a se putea ocupa de colegii mai tineri.”, a explicat ministrul Educației.
De asemenea, va fi creată o platformă dedicată cadrelor didactice, unde vor fi prezentate portofoliile profesionale ale acestora.
Citește și: „Materiile la care elevii nu vor mai primi note din 2023. Modificările care apar”