Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 și a murit pe 25 decembrie 1989. Acesta a deținut două dintre cele mai mari funcții de stat. Prima funcție importantă a fost cea de secretar general al Partidului Comunist Român. Cea de-a două funcție a fost cea de șef de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până în 1989. În 1989 el a fost judecat și executat. Iată ce salariu avea Nicolae Ceaușescu în calitate de președinte.
Orice funcție a statului este remunerată. Astfel că, inclusiv președintele unei țări (chiar dacă vorbim despre un dictator) primește un salariu, din care i se va calcula pensia la bătrânețe.
Nicolae Ceaușescu și soția lui Elena au dus întotdeauna o viață luxoasă, în ciuda faptului că românii o duceau greu. Aceștia erau nevoiți să stea la cozi interminabile, pentru a-și cumpăra strictul necesar. Reședința oficială din Bulevardul Primăverii avea obiecte îmbrăcate în aur și chiar propria piscină.
Ceaușescu avea cea mai mare remunerație din aparatul executiv comunist din România, dar în comparație cu alți șefi de stat, salariul era infim.
„Ceaușescu avea 12.000 lei salariul și 3.000 indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari. Era cel mai mic salariu din lume de președinte”, a povestit Petre Gigea, fost ministru de finanțe.
Elena Ceaușescu încasa 14.900 lei, în calitate de prim viceprim-ministru. Pe lângă acesta, ea cumula însă și din funcția de director al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie. De aici primea 5.900 lei lunar. Astfel că la final de lună, soția dictatorului avea un venit de aproape 20.800 lei, puțin peste 1.000 de dolari.
Citește și: Detaliul bizar de pe certificatul de naștere al lui Nicolae Ceaușescu. A atras atenția tuturor
Perioada comunistă s-a terminat în anul 1989, însă cei mai mulți dintre oameni sunt nostalgici. Ideea de mai bine de atunci era redată de locul de muncă asigurat și un nivel salarial care permitea un trai decent. Reala problemă erau magazine care aveau rafturile goale, iar spre sfârșitul perioadei, cumpărăturile se făceau pe cartelă, cu rația.
Citește și: Motivul pentru care Nicolae Ceaușescu nu a vrut metrou în Drumul Taberei. Avea o obsesie ciudată