Ce sărbătoare este pe 15 septembrie. Creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Ierarhi Iosif și Visarion. În tradiția populară acești sfinți sunt considerați făcători de minuni.
Sfinții Ierarhi Iosif și Visarion sunt prăznuiți în Biserica Ortodoxă în data de 15 septembrie. Această zi este marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox.
La vârsta de 15 ani Sfântul Iosif a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida. A locuit timp de cinci ani în mănăstire și apoi a plecat la Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator. Acolo s-a călugărit și a primit numele de Iosif.
Se spune că Sfântul Iosif cel nou de la Partoș a făcut mai multe minuni de-a lungul vieții sale. Conform tradiției creștine, Iosif a avut harul de a vindeca bolnavii, epileptici, ologii şi ciungii, prin simpla atingere. Acesta își punea mâinile pe capetele celor aflați în suferință și avea puterea de a-i scăpa de boli. Cu harul său divin, Sfântul Iosif a devenit mitropolitul Timişoarei.
Cât timp a fost mitropolit, a reuşit să stingă un incendiu prin rugăciuni. Flăcările nu au putut să să fie oprite de pompieri timp de o săptămână, de aceea incendiul a distrus aproape toată de vest a oraşului Timișoara. După trei zile de rugăciuni, se spune că Dumnezeu l-a ascultat pe Sfântul Iosif. Astfel a trimis o ploaie puternică și flăcările au fost stinse.
Totodată, la cererea Ministerului de Interne din anul 1997, Sfântul Sinod a aprobat ca Sfântul Iosif să fie numit patron al pompierilor.
Sfântul Iosif este slăvit pentru că a salvat de incendiu o parte din orașul Timişoara. În cinstea sa este închinat și un acatist:
„Ca să arăţi marea ta milostivire pentru turma ta şi râvna ta pentru slobozirea ei din toate nevoile ce o împresurau, atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timisoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia focului, scăpând neatinsă biserica slujirii tale şi oprind, prin ploaie năpraznică, pe care cerul a trimis-o ţie în ajutor, întinderea focului”.
Sfântul Ierarh Visarion s-a născut în satul Pili din Tesalia Greciei, în anul 1490. Este cunoscut ca fiu al unor părinţi foarte credincioși. La 10 ani a plecat la Trikala. Aici a fost primit ca ucenic al arhiepiscopului Marcu al Larisei.
Conform tradiției, se spune că Moaştele Sfântului Visarion sunt făcătoare de minuni. Capul Sfântului Visarion sunt păstrate și în prezent în Mănăstirea zidită de el la Dusicon. În timpul unor epidemii de ciumă care au avut loc în secolul al XVIII-lea, moaştele Sfântului Visarion au fost aduse de două ori în Ţara Românească, pentru a potoli ciuma.
Citește și când sunt moșii de toamnă 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții