Ce sare se pune la varza murată ca să reziste toată iarna. Secretul ca să se mențină crocantă și gustoasă

Detaliul de care să ții cont

Scris de: Daoud Andra

29 Aug. 2023

Ce sare se pune la varza murată ca să reziste toată iarna. Secretul ca să se mențină crocantă și gustoasă

Varza murată se numără printre pregătirile pe care le fac majoritatea gospodinelor pentru iarnă. Aceasta este pusă la butoi, în saramură, și se păstrează foarte bine până în primăvară, dacă ții cont de câteva lucruri. Ce sare se pune la varza murată și ce trebuie să faci în primele săptămâni după ce ai pus-o în butoi.

Reguli pentru a pune varza la murat

Varza murată se folosește cel mai mult la sarmale, în timpul iernii. Poate însă să fie și călită sau poți face din ea salată cu ulei și cu piper, fiind delicioasă alături de o friptură de porc. Pentru ca varza să capete acel gust acru plăcut, dar să își păstreze textura crocantă, trebuie să ții cont de câteva aspecte.

Citește și: Cum se pune varza în butoi, de fapt. Greșeala majoră care strică tot gustul

  • Alege verze potrivite, cu foile subțiri. Acestea trebuie să fie sănătoase, să nu aibă urme de stricăciuni sau lovituri.
  • Spală bine butoiul în care urmează să le pui, cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu, pentru a fi perfect curat.
  • Pe lângă varză, adaugă în butoi și crenguțe de mărar, de cimbru și rădăcină de hrean. Acesta din urmă are rol antibacterian.
  • Scobește cu un cuțit cotorul verzelor. În acest fel, saramura va intra mai bine în ele.
  • Prepară saramura la o concentrație potrivită. Prea multă sare va face varza imposibil de mâncat, iar prea puțină o va face să nu stea bine.
Ce e bine să faci cu varza murată înainte de a o folosi la sarmale
Varză murată

Ce sare se pune la varza murată

La fel ca în cazul tuturor murăturilor, sarea este ingredientul principal pentru zeama în care vor sta legumele. Aceasta trebuie să fie potrivită pentru murături, în caz contrar nu vor sta bine. La varza murată vom folosi sare grunjoasă, fără iod. Sarea fină de bucătărie nu este potrivită pentru a pune murături.

Se adaugă o lingură cu vârf de sare grunjoasă, la fiecare litru de apă atunci când prepari saramura. În grame, vor fi 25-30 de grame de sare la un litru de apă. Unele gospodine adaugă și câteva linguri de zahăr la saramura din butoi, pentru ca varza să se conserve mai bine.

Citește și: Ce să pui pe fundul butoiului de varză murată pentru un gust delicios. Secretul lui Radu Anton Roman ca zeama să nu se tulbere

Se toarnă saramura peste verzele așezate în butoi și se pun și celelalte ingrediente. Peste ele, se poate pune un grătar, deasupra căruia se va așeza o piatră mare, pentru ca verzele să stea în saramură, sub greutatea acesteia. În zona Olteniei, în special, se practică pritocirea verzei.

În primele trei săptămâni după ce a fost pusă la murat, varza se pritocește, amestecând zeama. Se suflă aer cu un furtun sau cu o țeavă în butoi, pentru a amesteca lichidul. În acest fel, zeama de varză se va limpezi mai repede, iar varza va sta mai bine peste iarnă.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
1 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *