Acoperământul Maicii Domnului 2023 este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Aceasta amintește de un moment important din istoria creștinismului și îi este dedicată Fecioarei Maria. În această zi, credincioșii merg la biserică, împart alimente, țin post și se roagă. Ce se dă de pomană de Acoperământul Maicii Domnului 2023? Tradiția pe care o respectă creștinii ortodocși.
Fecioarei Maria îi sunt dedicate mai multe sărbători, atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic. Una dintre acestea este Acoperământul Maicii Domnului, care se referă la un moment important din istoria creștinismului, petrecut în secolul al X-lea. Atunci, Fecioara Maria însoțită de Ioan Botezătorul și alți sfinți și îngeri au mers să se roage la Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne, Constantinopol.
Potrivit credinței creștine, Fecioara Maria a stat în mijlocul bisericii o vreme și s-a rugat, după care și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste oameni, ca și cum ar fi vrut să îi protejeze. Această zi este marcată în calendar în fiecare an, pe data de 1 octombrie, fiind una dintre marile sărbători ale toamnei.
Citește și: Cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni cu Maica Domnului. Locurile din România unde se găsesc
În acest an, sărbătoarea pică într-o zi de duminică. Se spune că este bine să se țină post sau cel puțin până la amiază credincioșii să nu mănânce decât covrigi fără drojdie și să bea apă sau ceai. De asemenea, gospodinele pregătesc plăcinte cu mere și dovleac, pe care le dau de pomană sau le oferă celor care le trec pragul casei.
Fiind o zi de post, se dau de pomană doar alimente care nu conțin lapte, ouă sau carne. Pe lângă plăcintele de post, se mai pot împărți în această zi colivă, colaci, cozonac de post, fructe și legume de sezon. Toate acestea trebuie să fie sfințite de preot înainte de a fi date de pomană.
Acoperământul Maicii Domnului are legătură și cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. La sate, se spune că în această zi se pregătește pământul pentru iarnă, acoperindu-se cu brumă.
O rugăciune puternică, adresată Fecioarei Maria, care poate fi rostită în această zi de sărbătoare este următoarea:
”Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea. Când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău. AMIN”.
De asemenea, se mai poate citi și ”Acatistul Maicii Domnului de la Vlaherne”, o rugăciune specială cu 12 condace.