Buna Vestire se sărbătorește în fiecare an, pe 25 martie, iar această zi este marcată de tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă pentru a le merge bine. De asemenea, această zi sfântă este bine să dai de pomană, mai ales că deși ne aflăm în Postul Paștelui, de Buna Vestire este dezlegare la pește. Iată ce este bine să faci pe 25 martie și ce se dă de pomană de Buna Vestire.
Nici în trecut și nici acum, nu se pun cloști, căci se credea că din ouăle ouate în această zi nu ies pui
Nu se dădeau la împerecheat vitele, ca să nu se nască monştri, nu se semăna porumbul.
Femeile strângeau apa provenită din zăpada, care nu s-a topit pentru a fi folosită în practicile medicinii și cosmetologiei populare.
În ziua de Buna Vestire este dezlegare la pește, peștele fiind „personaj” central al acestei sărbători.
Cei ce vor mânca pește vor fi sănătoși tot anul şi respectiv cel care gustă peşte în această zi se va simţi tot anul ca peştele în apă.
Tradiţia populară mai spune că de Buna vestire este bine să se pună, pe pragul casei, pîine şi sare pentru a aduce linişte în casă şi a da hrană îngerilor.
Pentru că, în general, este dezlegare la pește, este bine ca de Buna Vestire să dați de pomană preparate din pește. Se spune că cine mănâncă pește în această zi, va fi tot anul ca „peștele în apă”.
Citește și: Rețete de pește pentru zilele cu dezlegare din postul Paștelui
Se dă de pomană și orice alte alimente sau băuturi, atât timp cât sunt de post.
„O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Fecioară stăpână. Tu ești mai înaltă și mai presus decât îngerii și arhanghelii. Și ești mai cinstită decât toată făptura. Ești mirarea cea mare a îngerilor, propovăduirea prorocilor, podoaba cea aleasă a arhanghelilor. Ești întărirea cea tare a mucenicilor. Ești lauda cea preamărită a apostolilor, povățuitoarea cea tare a călugărilor.
Ești înfrânarea cea tare a postitorilor, curăția și slava fecioarelor, veselia cea lină a maicilor. Ești înțelepciunea și învățătura pruncilor, cârmuitoarea săracilor și a văduvelor. Ești îmbrăcăminte celor goi, sănătate celor bolnavi, izbăvire celor robiți. Tu ești liniște celor de pe mare, liman bun celor înviforați, povățuitoare neostenită celor rătăciți, mergere ușoară celor călători, odihnă bună celor osteniți, acoperământ și scăpare celor asupriți.
Tu ești nădejde celor fără de nădejde, ajutătoare celor lipsiți. Celor săraci bogăție neîmpuținată, celor întristați de-a pururea mângâiere, celor pe care nu-i iubește nimeni iubire cu smerenie. Le ești celor păcătoși mântuire către Dumnezeu, tuturor creștinilor ocrotire tare, ajutătoare nebiruită și folositoare. Prin tine, Cel nevăzut S-a făcut văzut. Aducem rugăciune ție noi, robii tăi, Doamna noastră.
O, preamilostivă împărăteasa a Luminii celei înțelegătoare și preamărită, tu ai născut pe Împăratul nostru, Hristos Dumnezeu. Cel ce dă viață tuturor. Ești slăvită de cele cerești, minte îngerească, stea cu totul luminoasă și mai sfântă decât toți sfinții. Ești împărăteasa împăraților, Stăpâna tuturor făpturilor, Fecioară încuviințată de Dumnezeu, Mireasă nestricată, palat al Preasfântului Duh, tron de foc al Împăratului celui nevăzut, chivot ceresc, purtător al Cuvântului lui Dumnezeu, căruța cea în chipul focului.
Vezi și Ce nu se face de Buna Vestire 2023. Tradiții și obiceiuri
Tu ești odihna Dumnezeului celui viu, zămislirea negrăită a trupului lui Hristos, cuibul Vulturului ceresc, turtureaua cea cu bună glăsuire, porumbița cea preabună, lină și fără de răutate. Maică iubitoare de fii, adâncul milelor, picătura care risipești mânia lui Dumnezeu, adâncimea cea nemăsurată, taina cea negrăită, minunea cea neștiută, minune nespusă. Biserică nefăcută de mână omenească a Însuși Împăratului tuturor veacurilor, ești tămâia cea cu bun miros, veșmânt cinstit, porfiră de Dumnezeu țesută. Amin!”.