Ce se dă de pomană de Lăsata Secului de Crăciun, înainte de a începe postul de 40 de zile. În această zi, pe 14 noiembrie, se marchează finalul perioadei în care se mănâncă de dulce. Timp de 40 de zile, creștini ortodocșii nu au voie să mai consume alimente de origine animală, lapte, ouă, brânză și carne. Există și câteva tradiții și obiceiuri care se respectă din cele mai vechi timpuri. Iată ce se dă de pomană de Lăsata Secului de Crăciun.
Pentru că Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, pe 14 noiembrie este Lăsata Secului, ziua în care cei care vor ține post 40 de zile, vor lua masa alături de familie și prieteni. În această zi se pot consuma toate alimentele care sunt interzise în perioada postului, până în Ajunul Crăciunului, când se încheie postul.
Tradițiile și obiceiurile diferă de la o zonă la alta. Lăsata Secului se sărbătorește diferit. Cu toate astea, toate zonele au în comun faptul că masa trebuie să fie îmbelșugată, cu alimente care vor fi interise în perioada postului.
„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule Preamilostiv, Răscumpărător al celor păcătoşi, pentru mântuirea neamului omenesc. Ai lăsat Cerurile şi Te-ai sălăşluit în valea aceasta mult păcătoasă a plângerii. Tu ai primit pe Dumnezeieştii Tăi umeri neputinţele noastre şi ai purtat durerile noastre!
Sfinte Pătimitorule, ai fost rănit şi chinuit pentru păcatele şi fărădelegile noastre. De aceea noi înălţăm către Tine, Iubitorule de oameni, rugăciuni smerite.
Primeşte-le, Preabunule Doamne şi Te pogoară către neputinţele noastre şi păcatele noastre nu le pomeni! Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!
Cel care prin Sângele Tău ai înnoit firea noastră cea căzută, înnoieşte-ne. Mântuitorul nostru şi pe noi, cei care ne aflăm întru stricăciunea păcatelor şi mângâie inimile noastre cu bucuria desăvârşitei Tale iertări! Iartă-ne, Doamne Iisuse Hristoase!
Cu tânguire şi lacrimi de pocăinţă fără de măsură, cădem la picioarele milostivirii Tale Dumnezeieşti. Iartă-ne Doamne Iisuse Hristoase!
Curăţeşte-ne, Dumnezeul nostru, cu Harul Tău cel Dumnezeiesc, pe noi toţi, de toate nedreptăţile şi fărădelegile vieţii noastre. Ca întru sfinţenia iubirii Tale de oameni, să-Ţi mulţumim pentru toate milele Tale.
Să lăudăm Preasfânt Numele Tău, dimpreună cu al Tatălui şi al Preabunului şi de Viaţă Făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor!”
Amin!