Moșii de toamnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale lunii noiembrie. În ziua care mai este numită și Sâmbăta morților, credincioșii participă la slujba de pomenire a răposaților și împart alimente și pachete. Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2023 și cui ar trebui să împarți pachete cu alimente în această zi.
Moșii de toamnă sau Sâmbăta morților reprezintă o ocazie bună pentru pomenirea celor care nu mai sunt printre noi. În fiecare an, între Sfântul Dumitru și Sfinții Mihail și Gavriil, este marcată în calendar Sâmbăta morților. Anul acesta, ziua de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi pică pe 4 noiembrie, în prima zi de sâmbătă din această lună.
Credincioșii merg la biserică, unde asistă la Sfânta Liturghie și la slujba de pomenire a morților și de sfințire a pachetelor. Apoi, dau de pomană și merg la cimitire, pentru a le aprinde o lumânare rudelor care nu mai sunt în viață.
Citește și: Ce se împarte de Sfânta Parascheva 2023. Alimente pe care este bine să le dai de pomană
Cu ocazia acestei sărbători, se dau de pomană diverse alimente fie proaspete, fie pregătite cu o zi înainte. Nu trebuie să lipsească colacul și coliva, atunci când se împarte. Se mai dau de pomană mâncăruri gătite cu o zi înainte. Acestea pot fi de dulce, pentru că încă nu am intrat în Postul Crăciunului. În pachetele care se împart mai pot fi puse fructe de sezon și sticle cu vin nou.
Alimentele duse la biserică sunt sfințite de către preot, după care sunt date de pomană. Pachetele pot fi împărțite oamenilor din biserică, persoanelor nevoiașe, vecinilor sau rudelor. Potrivit tradiției, este bine să le dăm de pomană celor amărâți.
Citește și: Ce se dă de pomană de Acoperământul Maicii Domnului 2023. Alimentele care se împart
Ziua pomenirii morților este marcată de tradiții și obiceiuri de care oamenii țin cont cu sfințenie, mai ales în popor.
”Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin”