Anul acesta, sărbătoarea Moșii de Vară are loc pe 3 iunie, înainte de Rusalii, care pică pe 4 și 5 iunie. Acestea sunt două dintre cele ami importante sărbători la început de vară. Mai multe tradiții și obiceiuri sunt respectate de credincioși, pentru a le merge bine în familie. Iată ce se dă de pomană de Moșii de vară.
Moșii de vară este o sărbătoare mare pentru creștini, notată cu cruce roșie. Sărbătoarea este dedicată pomenirii celor decedați și poartă denumirea de Sâmbăta Morților. Iată ce se dă de pomană de Moșii de vară
Citește și: Ce nu ai voie să faci de Moșii de vară. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților
În ziua în care pică Moșii de vară, are loc Sfânta Liturghie în toate bisericile ortodoxe, pentru pomenirea celor care au murit.
Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri. Și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit. Și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit. Și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă. De unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Citește și: Moșii de iarnă 2023. Ce se împarte de Sâmbăta Morților. Alimentul care nu trebuie să lipsească
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin!