Ziua de 24 iunie este foarte importantă pentru creștini. Astăzi se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută și drept Sânziene. Ce se dă de pomană de Sânziene?
Potrivit calendarului ortodox, pe data de 24 iunie, creștinii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea poartă și numele de Sânziene sau Drăgaica. Pentru că pică în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, credincioșii care au ales să postească vor avea dezlegare la pește.
În această zi se oferă lucruri de pomană pentru sufletele celor adormiți. Creștinii dau pachete cu alimente, îmbrăcăminte sau încălțăminte. De asemenea, pregătesc colivă și colaci, pe care le duc apoi la biserică pentru sfințire. Se împart și mere, cireșe, castraveți sau pui de găină, dar și preparate din pește.
„În folclor însă se spune că în noaptea care precede Sărbătoarea de Sânziene, se deschid cerurile, iar fetele nemăritate își visează alesul. Fetele culeg flori de Sânziene (Drăgaică), din care împletesc cununi. Cu aceste cununi se întorc în sat şi le aruncă peste casă; dacă se agaţă cununile de hornuri, fetele se vor mărita chiar în acel an.
A doua zi, în zori, cetele de feciori străbat satele, cu struţuri de sânziene la pălărie, în semn că au căzut cununile de flori pe hornuri la casele fetelor ce îi interesează. Ei chiuie şi strigă:
Du-te Lună, vino Soare,
Că tragem la-nsurătoare;
Cununile neursite
Zac sub hornuri azvârlite.
Până-n ‘miezi, cu steagu-n frunte,
Trec feciorii după slute,
C-alde alea nedirese
Nu vor să fie mirese”, potrivit tradiții-superstiții.ro.