Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva. Mai sunt doar câteva zile până la una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei din calendarul creștin-ortodox. Pe 14 octombrie, creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Parascheva, cunoscută și ca Ocrotitoarea Moldovei. În aeastă zi de mare sărbătoare, oamenii obișnuiesc să împartă diferite alimente pentru sufletul celor adormiți.
În zilele premergătoare praznicului Sfintei Parascheva și până pe 15 octombrie are loc, an de an, un amplu pelerinaj la Catedrala Mintropolitană din Iași. Zeci de mii de oameni din toată țara vin aici pentru a se ruga moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva pentru îndeplinirea celor mai arzătoare dorințe. Racla cu sfintele moaște este scoasă în această perioadă din Mitropolie și depusă într-un baldachin la intrarea în lăcașul de cult.
Pe 14 octombrie, în ziua praznicului Sfintei Parascheva, credincioșii obișnuiesc să dea de pomană diverse alimente pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice. Potrivit tradiției, în această zi este bine să se împartă must, vin nou, pâine și lipie. Se spune că cei care vor da de pomană aceste alimente vor cinsti cum se cuvine memoria celor adormiți și vor avea parte de sănătate, belșug și prosperitate.
Există, de asemenea, credința potrivit căreia este bine ca femeiele însărcinate să dea ceva de pomană pe 14 octombrie. Se spune că cele care vor face acest lucru de Sfânta Parascheva vor avea parte de o sarcină ușoară, o naștere fără dureri și de copii sănătoși.
Și dacă am aflat care sunt alimentele pe care este bine să le împarți în această zi de mare sărbătoare, iată și o listă cu cele pe care nu ar trebui să le dai de pomană în ziua praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva. Potrivit tradiției, nu este bine să împarți fructe cu cruce, nuci, castraveți sau pepene roșu. Se spune că cine dă de pomană aceste alimente va avea parte de necazuri.
Oamenii care vin să se roage cu credință arzătoare la racla cu sfintele sale moaște de la Catedrala Mitropolitană din Iași au avut prte de adevărate minuni în viața lor. Nu puține au fost mărturiile celor care au trăit pe pielea lor miracolele înfăptuite de Sfânta Parascheva. Iată câteva dintre minunile săvârșite de Cuvioasă.
Cea mai mare minune a Sfintei Parascheva este însăși preamărirea trupului ei cu darul neputrezirii, al vindecării de boli și al izbăvirii de multe nevoi și primejdii. “Din cauza aceasta a fost luată ca protectoare de toate țările ortodoxe din Balcani. Ba și turcii se cucereau de minunile ce se făceau creștinilor, celor care îi cereau ajutorul cu credință și evlavie”, scrie sfantaparascheva.ro.
Un inginer bolnav de plămâni a fost internat în spital pentru operaţie. În acest timp, mama sa a mers la moaştele Cuvioasei Parascheva, cerându-i sănătate pentru fiul ei. Timp de două săptămâni, doctorii au tot amânat operaţia. Şi observând că leziunile pulmonare s-au vindecat în chip miraculos, i-au spus bolnavului că nu mai este nevoie să fie operat şi să se întoarcă acasă pentru că „este cineva care se roagă lui Dumnezeu pentru dumneavoastră!”.
O altă minune este cea a unui copil de trei ani căruia i s-a oprit brusc glasul. Atunci, mama și-a luat copilul în brațe și a mers să ceară ajutorul la Sfânta Parascheva. Pe când se ruga ea cu lacrimi, deodată copilul a strigat: „Mamă, mamă! Aici este Doamne-Doamne!”. Mulțumindu-i Cuvioasei pentru minune săvârșită, mama s-a întorsc acasă cu copilul sănătos.
Sfântă Cuvioasă Parascheva, în genunchi vin la tine, ca în genunchi să te rogi Părintelui Ceresc pentru iertarea păcatelor mele, săvârșite cu fapta sau cu gândul, cu știința sau cu neștiința mea, căci vin cu sufletul întinat și te rog: ajută-mă!
Doamne, pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, șterge din mine orice gând afară de Tine, Doamne, căci Ție nici un lucru nu-ți este greu a-l împlini. Amin!
Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.
Citește și: „Sfânta Parascheva 2022. Semnificația atingerii moaștelor din racla Cuvioasei de la Iași. Ce se întâmplă de fapt”