Ziua de 24 iunie este o zi foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Este sărbătorită Nașterea Sântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele. De asemenea, în această zi oamenii dau de pomană și sunt foarte atenți la alimentele pe care le oferă.
Motivul pentru care în ziua de Sânziene se dă de pomană este faptul că în această zi, de mare sărbătoare, se deschid și porțile cerului. Se spune că persoanele care au plecat de lângă noi intră în contact cu cei vii în ziua de Sânziene. Acesta este motivul pentru care, în mai multe părți ale țarii, se dă de pomană.
Așadar, pe 24 iunie se face și pomenirea morților care se mai numește și Moșii de Sânziene. Având în vedere că este postul Sfinților Petru și Pavel, preparatele care se oferă de pomană trebuie să fie de post. Este foarte important ca în fiecare pachet să fie și un pahar cu colivă. În plus, în ziua de Sânziene, pe 24 iunie, se dau de pomană mere, cireșe, castraveți și pui de găină.
Rudele celor care au trecut la cele veșnice merg la cimitir pentru a le face curat la mormintele acestora, le aprind lumânări și dau de pomană inclusiv la cimitir.
Fetele care nu sunt măritate își caută sortitul. Obiceiul constă în aruncarea unei cununii de sânziene, pe care le fac singure din flori de Sânziene, pe acoperișul casei. Dacă florile făcute coroniță rămâneau pe casă era semn sigur că fata se mărită în anul respectiv. Dacă nu, fata trebuia să o mai arunce o dată până când coronița rămânea pe acoperiș. Așa află câți ani mai are de așteptat până se va căsători.
Cea mai respectată tradiție de Sânziene, dar și cea mai așteptată de fetele tinere, este cea în care în noaptea de dinaintea sărbătorii își pun sub pernă flori de sânziene. Se spune că dacă fac asta ele își vor visa ursitul.
Femeile căsătorite obișnuiau să își înfășoare mijlocul cu flori de sânziene pentru a nu avea dureri atunci când munceau la câmp. Iar pentru a atrage atenția spre frumusețea lor acestea își puneau flori de Sânziene pe cap sau în sân.
Conform tradiției, pentru a sărbători cum se cuvine de Sânziene, se prepară diverse feluri de mâncare cu pește. Acesta conține proteine de calitate și este delicios daca este preparat la cuptor cu legume.
Numele Sânziana, des întâlnit, este de origine românească și înseamnă „ziua Sfântului Ion”. În ziua de Sânziene se sărbătoresc și femeile care poartă numele de Sinzioana sau Simzeana.