Ce se duce la nași de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Ce reprezintă Lăsatul Secului și când are loc această sărbătoare
Ce se duce la nași de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri

Ce se duce la nași de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Potrivit calendarului creștin-ortodox, Postul Nașterii Mântuitorului începe pe data de 15 noiamebrie. Este cel mai lung post după cel al Paștelui și are o durată de 40 de zile. Ultima zi în care este interzis să mănânci de dulce este 24 decembrie.

Cu o zi înainte de începerea postului are loc Lăstul Secului. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile acestei sărbători.

Ce se duce la nași de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului

Postul Nașterii Mântuitorului începe marți, 15 noiembrie, iar luni, 14 noiembrie este Lăsatul Secului. Potrivit tradiției, în anii în care Lăsatul Secului cade miercurea sau vinerea, atunci postul va începe cu o zi mai devreme, respectiv pe 14.

Lăsatul Secului este un prilej ca oamenii să se întâlnească cu cei dragi. Potrivit tradiției, pe 14 noiembrie este bine ca finii să meargă la nași cu un plocon. Acesta constă în într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.

Se obișnuiește ca mai întâi finii să își ceară iertare pentru greșelile pe care leau făcut față de nași, după ce se împacă, se așterne masa. Se servesc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

De regulă, masa de Lăsata Secului trebuie să fie cât mai îmbelșugată. Conform tradiției, această zi este petrecută în familie și prilej de mare ospăț. Credincioșii consumă cirobe, fripturi și vin, iar la desert se servesc plăcinte cu fructe și legume.

În această zi, finii merg la nași fără a fi chemați, cu plocon.

De lăsatul Secului, femeile nu trebuie să coase, nu torc, nu țes, în caz contrar se spune că vor fi lovite de boli și necazuri.

De asemenea, o altă tradiție, întâlnită mai mult în Ardeal, spune că pe 14 noiembrie trebuie spălate toate vasele în care s-a gătit de dulce, pentru a fi folosite doar cu mâncare de post în decursul celor 40 de zile.

Un obicei întâlnit în Muntenia de Lăsatul Secului este cel legat de plăcintele cu brânză dulce și stafinde. Nurorile trebuie să coacă plăcinte cu brânză dulce și stfide pentru le oferă soacrelor, pentru ca relația dintre ele să rămână dulce și în timpul postului.

Potrivit unei superstiții, vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

O altă tradiție este cea legată de gătitul pieptului de găină de Lăsatul Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna: dacă este gras, atunci iarna va fi lungă și grea, iar dacă este subțire, va fi o iarnă ușoară.

Citetește și: „Când începe postul Crăciunului 2022. Care sunt zilele cu dezlegare la pește

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.5 11 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *