Ce se face cu grâul încolțit de Sfântul Andrei. E mare păcat să îl arunci

Până când trebuie să îl păstrezi

Scris de: Daoud Andra

30 Nov. 2023

Ce se face cu grâul încolțit de Sfântul Andrei. E mare păcat să îl arunci

Sfântul Andrei reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă în continuare. Ce se face cu grâul încolțit de Sfântul Andrei și până când trebuie să îl păstrezi, de fapt. De ce nu este bine să îl arunci.

Cum se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei vine cu o serie de tradiții și superstiții care s-au transmis din generație în generație. Unul dintre lucrurile pe care oamenii le fac din timpuri străvechi este să pună grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Acest obicei are rolul de a le arăta oamenilor cum va fi anul care vine.

Grâul simbolizează belșugul, iar dacă încolțește și crește înalt până la Anul Nou, se spune că persoana respectivă va avea parte de un an bun. Fiecare membru al familiei ar trebui să pună grâu la încolțit într-un vas separat. În acest fel, fiecare va ști cum va fi pentru el anul care vine.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Sfântul Andrei. Tradiția pe care toate femeile trebuie să o respecte

Se pune pământ într-un vas, se nivelează, după care se adaugă o mână de boabe de grâu. Se mai pune un strat subțire de pământ deasupra, apoi se udă cu apă din belșug. Vasele cu grâu se pun într-un loc cald și luminos, pentru ca acesta să încolțească. Pot fi ținute pe pervazul geamului din bucătărie și udate la fiecare două zile sau chiar zilnic, cu o cantitate moderată de apă.

Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei 2023
Grâul încolțit se păstrează până după Anul Nou

Ce se face cu grâul încolțit de Sfântul Andrei

În scurt timp, grâul va încolți și va răsări. În funcție de cât de mult crește până la Anul Nou, vei ști cum va fi anul următor pentru tine. Vasele cu grâu încolțit se pun pe masa de Revelion, pentru a aduce belșug și prosperitate. Apoi, grâul se folosește pentru a hrăni animalele sau păsările din curte. De asemenea, grâul încolțit se poate utiliza la diverse rețete culinare, atât sărate, cât și dulci.

Dacă locuiești la țară și nu vrei să folosești grâul la gătit, îl poți da păsărilor sau animalelor din gospodărie. Dacă stai la bloc, dă grâul păsărilor din parc. Nu îl arunca la gunoi, deoarece se spune că este păcat.

Citește și: De ce se pune busuioc sub pernă în Ajun de Sfântul Andrei. Care este semnificația acestei tradiții, de fapt

Ce se mai face cu grâul de Sfântul Andrei

O altă tradiție transmisă din generație în generație presupune ca fetele care vor să se căsătorească să își pună boabe de grâu sub pernă. În seara de 29 spre 30 noiembrie, se pun 41 de boabe de grâu sub pernă, iar dacă fata respectivă visează peste noapte că cineva îi fură grâul, înseamnă că se va căsători în anul următor.

Fetele care vor să își găsească ursitul, fac o turtă din apă, grâu măcinat și sare, pe care o mănâncă în ziua de Sfântul Andrei. Se spune că dacă țin post și consumă doar acea turtă în ziua de 30 noiembrie, vor avea șanse mari să își găsească alesul în anul care vine.

Citește și: Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri din popor

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Andrei, pentru a fi protejat de necazuri

”Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm:

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.

Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.

Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *