Botezul este unul dintre cele mai importante ritualuri creștine. Reprezintă practic începutul vieții de creștin a noului născut, o viață în care s-a lepădat de păcatul strămoșesc, urmând să pășească pe calea credinței în Iisus Hristos și să respecte învățăturile Sale. În cadrul acestei importante Sfinte Taine, un rol estențial îl are lumânarea de botez. Iată ce se face cu ea după botezul copilului.
Lumânarea de botez semnifică adevărul, sfințenia și Lumina lui Hristos, care este considerat Lumina Lumii. În cadrul Sfintei Taine a Botezului, lumânnarea este ținută de nași, care sunt considerați părinții spirituali ai noului-născut. Ei îl vor hrăni şi ajuta pe fin atât pe plan trupesc, dar mai ales pe plan duhovnicesc. Naşii vor fi modele de vieţuire creştină, luminând şi explicând calea credinţei pe care păşeşte noul om.
Alegerea lumânării de botez este una foarte personală, iar fiecare familie va alege în funcție de preferințe. Totuși, există câteva aspecte în funcție de care poți să te ghidezi atunci când cumperi lumânarea de botez.
Rolul lumânării de botez nu se termină odată cu încheierea ceremoniei. Există o mulțime de tradiții legate de lumânarea de botez, care au în centru beneficiile sale. Iată, așadar ce se face cu lumânarea de botez:
Poate fi aprinsă pe masa de la petrecerea de după botez.
Lumânarea este sifințită, așa că este considerată ca având proprietăți binefăcătoare. Ea se duce acasă și se păstrează, putând fi folosită la nevoie. Se poate aprinde, spre exemplu, atunci când copilul este neliniștit și plânge prea mult sau când este bolnav. De asemenea, se poate aprinde în caz de primejdii precum grindină, ploi torențiale etc.
Lumânarea de botez poate fi dusă la biserică, unde se utilizează la confecționarea altor lumânări.
Lumânarea de la Botez se poate aprinde pentru a lumina atunci când copilul nou botezat se împărtăşeşte.
Se aprinde a doua zi, la băița de după botez. Lumânarea va rămâne aprinsă pe toată durata scaldei, iar la final se va stinge de tavan sau de tocul ușii, potrivit tradiției.
Se aprinde la tăierea moțului, respectiv la ruperea turtei.
Se poate aprinde în Săptămâna Luminată, imediat după Sfintele Sărbători Pascale.
Se poate aprinde atunci când se serbează ziua de naștere a copilului.
Se păstrează ca amintire.
Se poate aduce la biserică atunci când cel botezat se va cununa.
Lumânarea de botez se poate duce la biserică și se arde în altar, pentru sănătatea copilului.