O cununie religioasă nu poate avea loc fără lumânări, așa că mirii trebuie să le achiziționeze înainte de marele eveniment. Ele se mai numesc și făclii și simbolizează credința care-i va însoți pe cei doi îndrăgostiți atât la cununie, cât și pe mai departe, în viață. Însă, puțini sunt cei care știu ce se face cu lumânările de la nuntă după slujbă. Iată ce a transmis preotul!
Cununia religioasă este, fără doar și poate, cel mai important eveniment din viața unor îndrăgostiți. Cu această ocazie, însă, viitori soți trebuie să țină cont de tot felul de tradiții și obiceiuri vechi de sute de ani. Respectându-le cei doi miri vor avea parte de iubire, de belșug și de liniște în casă.
În caz contrar, ghinionul se va abate peste ei și îi va despărți. Una dintre tradițiile de nuntă cele mai iubite și respectate de români este cea de păstrare a lumânărilor de la nuntă. Tu știi ce se face cu lumânările de la nuntă după slujbă? Dacă nu, află răspunsul din rândurile de mai jos.
În ziua cununiei religioase, tinerii îndrăgostiți merg la biserică alături de nași pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu. În timpul slujbei, lumânările sunt ținute de cavalerul și domnișoara de onoare. Ulterior, acestea sunt utilizate în timpul ceremoniei.
La ieșirea din biserică, lumânările sunt predate celor doi miri, semn că au început deja să formeze o adevărată familie. Mai departe, îndrăgostiții merg către petrecerea de nuntă, iar acolo lumânările se țin pe masa lor, după care sunt duse acasă.
Te-ar mai putea interesa și La cine se pun cocarde la nuntă. Tradiții și obiceiuri cunoscute din popor!
Ce se face cu lumânările de la nuntă după slujbă? La această întrebare a răspuns, de curând, părintele Andrei Atudori. Potrivit acestuia, ”la opt zile după Cununie, mirii împreună cu nașii, având lumânările de la nuntă, trebuie să vină la biserică pentru ca preotul să le citească o rugăciune specială.
Îți citez din Molitfelnic: ”Venind tinerii cu nașii la biserică, preotul ia epitrahilul și iese în tinda bisericii, unde aceștia așteaptă, având aprinse lumânările de laa nuntă…”, mai departe fiind redată rânduiala propriu-zisă.
Și iată ce se specifică la finalul rânduielii: ”apoi, dând cântăreților lumânările pentru a fi folosite în biserică”. Așadar, lumânările de la cununie trebuie lăsate la biserică.
Singura problemă este că, în loc să se folosească lumânări de ceară curată, la majoritatea nunților se folosesc, din păcate, lumânări din parafină, care de care mai împopoțonate, ce nu pot fi utilizate efectiv în cadrul slujbelor, pentru că fumegă foarte mult, picură excesiv, nefiind realizate din materii prime potrivite pentru cult.
De aceea, recomand ca lumânările de la cununie să fie din ceară curată! Lăsându-le la biserică, ele pot fi aprinse la diferite slujbe, pot fi folosite la ieșirea preotului la vohoduri și așa mai departe.”, se arată pe doxologia.ro.
Te-ar mai putea interesa și Tradiții la nunta de argint. Când are loc și ce e bine să faci pentru a avea parte de o căsnicie liniștită în continuare!