Ce se face de Înălțarea Sfintei Cruci 2023 pentru noroc și spor în toate. Planta pe care este bine să o pui la toate colțurile casei pe 14 septembrie

Obiceiurile de care oamenii țin cont

Scris de: Daoud Andra

13 Sep. 2023

Ce se face de Înălțarea Sfintei Cruci 2023 pentru noroc și spor în toate. Planta pe care este bine să o pui la toate colțurile casei pe 14 septembrie

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare de care se leagă o mulțime de tradiții și superstiții. Este marcată în calendar cu cruce roșie, pe data de 14 septembrie, fiind a doua mare sărbătoare din anul liturgic, care a început la 1 septembrie. Ce se face de Înălțarea Sfintei Cruci 2023 pentru noroc și spor în toate. Obiceiurile care se respectă în popor.

Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai mari sărbători

În fiecare an, pe data de 14 septembrie, credincioșii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, așa cum mai este numită. Este o sărbătoare foarte importantă, fiind marcată în calendar cu cruce roșie. Această zi are legătură cu două momente majore din istoria creștinismului: găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și aducerea ei în Sfânta Biserică de la Ierusalim.

Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul, de către Episcopul Macarie al Ierusalimului, a avut loc la data de 14 septembrie 335. Ulterior, Sfinții Împărați Constantin și Elena au primit un semn divin într-un moment crucial și au făcut tot posibilul să aducă Sfânta Cruce la Ierusalim.

Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu

Cu o zi înainte de lupta cu Maxențiu, un dușman al creștinilor, Constantin a văzut pe cer un semn format din stele, sub formă de cruce. Pe cruce scria ”Prin acest semn vei învinge”, iar împăratul Constantin a învins în luptă. Mama sa, împărăteasa Elena, a cerut atunci să fie găsită Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Episcopul Macarie al Ierusalimului a găsit crucea și a adus-o la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim. De atunci, Ziua Crucii se sărbătorește în fiecare an pe data de 14 septembrie. De această zi se leagă o serie de tradiții și obiceiuri de care se ține cont cu sfințenie în popor.

Ce se face de Înălțarea Sfintei Cruci 2023 pentru noroc și spor în toate

  • De Ziua Crucii, credincioșii țin post aspru sau chiar negru, pentru iertarea păcatelor și pentru vindecare.
  • Este ultima zi în care se pot aduna plantele de leac (mătrăgună, boz, micșunele, năvalnic). Acestea se duc la biserică, pentru a fi sfințite, iar ulterior pot fi puse la icoană și folosite la nevoie.
  • Busuiocul sfințit la biserică în această zi se pune la colțurile casei, pentru a proteja locuința de blesteme. De asemenea, busuiocul se poate pune și în apa animalelor și a păsărilor, pentru ca acestea să fie sănătoase.
  • În Bucovina, se leagă crenguțe de busuioc la pomii care nu au rod, pentru a fi roditori anul viitor.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

  • Preoții sfințesc butoaiele de vin și viile, pentru ca vinul să fie bun. Strugurii din ultima tufă, numiți și strugurii lui Dumnezeu, se lasă în vie, pentru a fi mâncați de păsările cerului.
  • Vița-de-vie uscată se adună și i se dă foc, iar oamenii dau petreceri, pentru a marca începutul toamnei.
  • Oamenii duc la biserică, pe lângă plante de leac, alimente pe care le dau de pomană pentru cei care nu mai sunt.
  • Fetele tinere pun busuioc în apa cu care își spală părul, pentru a avea părul bogat.

Citește și: Rugăciunea puternică de la miezul nopții. Între ce ore să o rostești pentru noroc și sănătate. Face adevărate minuni

Alți sfinți care sunt pomeniți de Înălțarea Sfintei Cruci

  • Adormirii în Domnul a Sfântului Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Împărătesei Plachila;
  • Sfinților Părinți care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic;
  • Sfântului Mucenic Papa;
  • Sfântului Mucenic Teoclit;
  • Sfântului Valerian, pruncul;
  • Sfântului Cuvios Mucenic Macarie de la Mănăstirea Dionisiu (Muntele Athos);
  • Sultanei Mara, prințesă Serbiei.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *