Sfânta Maria Mică este una dintre sărbătorile dedicate Maicii Domnului. Se celebrează în fiecare an pe data de 8 septembrie, fiind prima sărbătoare din noul an bisericesc, care începe la 1 septembrie. De această sărbătoare se leagă și o serie de tradiții și obiceiuri de care oamenii țin cont, în diverse locuri. Ce se face de Sfânta Maria Mică 2023, potrivit tradiției. Lucrurile de care să ții cont pentru a-ți merge bine tot anul.
Nașterea Maicii Domnului este una dintre marile sărbători dedicate Fecioarei Maria și prima din noul an bisericesc. Este celebrată atât de ortodocși, cât și de catolici, în fiecare an, pe 8 septembrie. Fecioara Maria s-a născut în urma rugăciunilor fierbinți ale părinților ei, Ioachim și Ana. Deși înaintați în vârstă, aceștia s-au rugat la Dumnezeu să le dea un copil. Astfel au primit-o în viața lor pe Maria, care urma să aibă o menire aparte pe pământ.
Citește și: Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică 2023. Semnificația acestor sărbători
În credința creștină, Nașterea Maicii Domnului este considerat momentul în care a început mântuirea neamului. Aceasta a dus o viață exemplară, fiind demnă să-l aducă pe lume pe cel care avea să mântuiască omenirea de păcatul strămoșesc. Cultul pentru Fecioara Maria a început să se facă remarcat în secolul al V-lea și tot atunci au apărut primele sărbători dedicate acesteia.
Nașterea și Adormirea Maicii Domnului sunt cele mai importante sărbători dedicate Fecioarei Maria. Pe lângă acestea, în calendarul ortodox mai sunt și alte sărbători care o omagiază, precum:
Citește și: Se spune sau nu “La Mulți Ani” de Sfânta Maria, pe 15 august? Ce spune de fapt preotul
În această zi de sărbătoare se ține cont de anumite tradiții și obiceiuri în popor. În funcție de zonele țării, aceste obiceiuri pot să fie ușor diferite. Iată câteva dintre lucrurile pe care e bine să le faci pe 8 septembrie!
Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Sfânta Maria Mică. Ce se împarte pe 8 septembrie
“O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății.
Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.
Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii.Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”