Ce se face de Sfântul Dumitru 2023 pentru un an plin de noroc și belșug. Tradiția pe nu o știu mulți români

Lucurile de care să ții cont în această zi de sărbătoare

Scris de: Daoud Andra

25 Oct. 2023

Ce se face de Sfântul Dumitru 2023 pentru un an plin de noroc și belșug. Tradiția pe nu o știu mulți români

Sfântul Dumitru este una dintre cele mai importante figuri creștine. Acesta este sărbătorit atât de către ortodocși, cât și de către catolici, în fiecare an, pe data de 26 octombrie. De această sărbătoare se leagă, de asemenea, o serie de tradiții. Ce se face de Sfântul Dumitru 2023? Obiceiurile de care se ține cont cu sfințenie.

Cine a fost Sfântul Dumitru și de ce i se spune Izvorâtorul de mir

Sfântul Dumitru a fost un martir creștin, care a trăit la Tesalonic, în Grecia, în perioada împăraților Maximian și Dioclețian. Tatăl său a fost voievod și l-a botezat în secret pe Dumitru, pentru a scăpa de persecuțiile creștine. După moartea tatălui, împăratul Maximian i-a oferit lui Dumitru postul de voievod. Acesta a învățat milostenia și dragostea pentru credință de la părinții săi și le-a practicat la rândul său.

Când a aflat că este creștin, Maximian a poruncit ca Dumitru să fie aruncat în temniță. De acolo, Dumitru l-a binecuvântat pe Nestor cu semnul Sfintei Cruci, iar acesta a ieșit învingător în lupta cu Lie. Când a aflat, Maximian a poruncit ca Dumitru să fie ucis cu sulițe, iar Nestor decapitat.

Citește și: Ce se dă de pomană de Sfântul Dumitru. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 26 octombrie

Dumitru a fost înmormântat în Serbia, după care moaștele lui au ajuns în Grecia, la Tesalonic. Se spune că din moaștele Sfântului Dumitru izvorăște mir, de unde își are și numele de Izvorâtorul de mir. Acesta este colectat în duminica de după Sfântul Dumitru și se împarte bolnavilor, pentru că se spune că are puteri tămăduitoare.

Semnificația numelui Dumitru. De unde provine și ce înseamnă
Icoană cu Sfântul Dumitru

Ce se face de Sfântul Dumitru 2023

Oamenii de la sate țin cont de o serie de tradiții cu ocazia acestei sărbători, despre care se spune că marchează sfârșitul toamnei și începutul iernii.

  • Ciobanii coboară oile la vale și desfac stânele, fiind sfârșitul sezonului de pășunat.
  • Se crede că de Sfântul Dumitru, putem afla cum va fi iarna. Ciobanii pun un cojoc în mijlocul oilor și dacă se culcă pe el o oaie neagră, va fi o iarnă blândă. Dacă se așază o oaie albă, va fi o iarnă grea, cu zăpadă multă.
  • De Sfântul Dumitru se taie coama cailor tineri, pentru a crește bogată și frumoasă.
  • În ajunul sărbătorii, se face focul lui Sânmedru, care are rol sacru și purificator. Copiii care sar peste foc vor fi feriți de boli, iar tinerii care sar peste el se vor căsători în anul următor.

Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni

  • În unele zone rurale, oamenii pun paie într-o roată, le dau foc și o rostogolesc de pe un deal. Rolul acesteia este de a încălzi sufletele morților și de a proteja gospodăria de animale sălbatice.
  • Femeile împart colivă, grâu fiert în lapte și fructe uscate copiilor în această zi.
  • Dacă ai datorii, trebuie să le plătești înainte de Sfântul Dumitru.
  • Se spune că dacă porți haine de culoare verde de Sfântul Dumitru, vei avea un an bun și îmbelșugat.

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Dumitru

„Sfinte Dimitrie, tu ai fost ales de Dumnezeu și hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vesti cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câştiga fericirea veşnică.

Citește și: Rugăciunea puternică pentru îndeplinirea dorințelor. Face adevărate minuni, ce cuvinte să rostești

Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce. Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă şi pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința.

Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia şi dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârşind nenumărate minuni cu moaştele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor. Dă-mi si mie harul să fiu în viață o plăcută mireasmă a lui Hristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda şi rugăciunea mea. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *