Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți de către credincioși pe data de 29 iunie. Reprezintă o sărbătoare foarte importantă, trecută cu cruce roșie în calendar, iar oamenii țin cont de câteva tradiții în această zi. Află de mai jos ce se face de Sfinții Petru și Pavel și care este rugăciunea pe care e bine să o rostești în această zi.
Religia spune că Petru și Pavel au fost cei care au propovăduit învățăturile lui Hristos. Astfel ei au contribuit la formarea Bisericii lui Hristos. Sfinții Apostoli Petru și Pavel au avut un rol important în răspândirea creștinismului. Pentru acest fapt Biserica a hotărât ca celebrarea celor doi să înceapă cu o perioadă de post.
Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este foarte importantă pentru creștini, astfel că vine însoțită cu o mulțime de tradiții și obiceiuri.
În ziua de 29 iunie creștinii merg la biserică. Acolo duc mere, colivă, colaci și miere în faguri pentru a fi sfințite. După ce se termină slujba acestea sunt împărțite pentru cei care au părăsit această lume.
În unele regiuni ale țării creștinii nu scutură merii pentru că se spune că gospodăria este ferită de căderea grindinei, dacă se respectă această tradiție.
Oamenii cu pistrui trebuie să urmeze un obicei în această zi pentru a scăpa de ei. Aceștia trebuie să se spele pe față la miezul nopții, atunci când cântă cocoșul.
Femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuți la viața veșnică din familia respectivă. După sărbătoarea de Sfinții Petru și Pavel femeile tinere au voie să mănânce mere. Cele vârstnice au dezlegare la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie, adică pe 20 iulie.
Oamenii care au ținut post revin de pe 29 iunie la obiceiurile alimentare, însă este indicat ca totul să fie consumat cu moderație.
Se spune că dacă pe 29 iunie, de Sfinții Petru și Pavel, tună și fulgeră, nucile și alunele vor fi viermănoase. Tradiția spune că ar fi bine ca această sărbătoare să fie ținută timp de trei zile pentru ca agricultorii să fie protejați împotriva potoapelor şi pentru ca grânele lor să fie bogate.
Având în vedere că Sfântul Petru este cunoscut și ca patronul agriculturii, acesta este reponsabil pentru recolte. O veche superstiție arată că, pe 29 iunie, mulți români calcă ceapa și usturoiul pentru a se bucura de roade bogate tot restul anului.
Vezi și – Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni
În ziua de Sfinții Petru și Pavel creștinii spun o rugăciune puternică, care să îi apere de rele.
„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o.
Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.
Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.
Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.
La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.”