Ce se face în ajun de Bobotează, în seara de 5 spre 6 ianuarie. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători de la începutul anului, urmată apoi de Sfântul Ion, sărbătorit pe 7 ianuarie. În Ajun de Bobotează se respectă câteva tradiții și obiceiuri, mai ales de către tineri. Iată tot ce trebuie și ce nu trebuie să faceți în această zi.
Nu doar ajunul acestei mari sărbători are la baza sa o multitudine de obiceiuri și tradiții, ci și ziua botezului Mântuitorului în sine
Se spune că în Ajun de Bobotează trebuie să țineți post negru. Asta înseamnă să nu beți și să nu mâncați, pentru a avea noroc în Noul An.
Este o tradiție ca în ziua de dinaintea botezului Mântuitorului preotul să treacă cu Iordanul pe la fiecare gospodărie. El merge pentru a sfinți locuințele și persoanele din acestea;
În Ajunul Bobotezei, familia trebuie să stea împreună la masă, așa cum s-a întâmplat în ziua de Crăciun. Pe masă trebuie să existe 12 feluri de mâncare, din care să guste prietenii apropiați și cei din familie. Se spune că toți cei care se adună la masă vor fi uniți pe parcursul întregului an.
Se spune că la masa în familie din Ajunul Bobotezei gazda trebuie să pună sub fața de masă niște fân, care la sfârșitul serii se dă de mâncare animalelor domestice.
De asemenea, în fiecare colț al mesei trebuie așezați patru bulgări de sare care aduc noroc și îi feresc pe cei prezenți de ghinioane și neplăceri;
Chiar dacă v-ați strâns toți la masă, trebuie să așteptați venirea preotului, înainte să mâncați. Preotul va sfinți mâncarea.
Mâncarea care rămâne în urma serii petrecute cu cei dragi trebuie fie păstrată în frigider și consumată în următoarele zile. De asemenea, aceasta poate fi dată la animalele domestice pentru a rămâne sănătoase tot anul;