Crăciunul reprezintă o ocazie bună de a ne aduna împreună cu familia, în jurul mesei, dar și de a dărui și împărți celor mai puțin norocoși. Credincioșii merg la biserică, pentru a se împărtăși, pentru a asista la slujbă și pentru a da de pomană, pentru sufletele celor care nu mai sunt. Ce se împarte de Crăciun, potrivit tradiției, și ce trebuie să faci cu pachetele înainte de a le da mai departe.
Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători creștine. În ziua de 25 decembrie, credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă. Cei care au ținut post și s-au spovedit, se pot împărtăși. Oamenii duc pachete cu alimente, pentru a fi date de pomană. După ce sunt sfințite de către preot, pachetele pot fi împărțite oamenilor de la biserică și persoanelor nevoiașe.
De Crăciun, se pot da de pomană alimente tradiționale, de sezon. În pachetele care se duc la biserică se pot pune din bucatele preparate pentru masa de sărbătoare. Se pot împărți, așadar, sarmale, friptură de porc, cârnați, tobă, piftie, cozonac și vin roșu. Se mai pot pune în pungi și mere, nuci și portocale, precum și alte fructe de sezon.
Atragerea norocului și a energiilor pozitive în locuință este o preocupare veche, regăsită în numeroase culturi din întreaga lume. De-a lungul timpului, s-au dezvoltat diverse…
Pe 26 martie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Arhanghel Gavriil, îngerul trimis de Dumnezeu pentru a aduce cele mai importante vești omenirii. Această sărbătoare…
În ziua de Crăciun, se pomenesc cei care au murit fără lumânare sau au dispărut în împrejurări tragice. După ce asistă la slujba de la biserică și dau de pomană, credincioșii se întorc acasă, unde pregătesc masa de sărbătoare. Se spune că este bine ca în această zi de sărbătoare să aprinzi o lumânare sau o candelă la icoană.
De Crăciun, se dau de pomană alimente tradiționale și de sezon
Tradiții și obiceiuri pe care să le respecți de Crăciun
În dimineața zilei de 25 decembrie, se spune că este bine să te speli pe față cu apă rece, de la izvor sau de la fântână, în care pui o monedă de argint. În acest fel, vei fi curat ca argintul, sănătos și vei avea noroc la bani în anul care vine, potrivit credinței populare.
Credincioșii care au ținut post și s-au spovedit, se pot împărtăși în ziua de Crăciun. Ceilalți pot lua anafură de la biserică în această zi de sărbătoare.
De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească vasul cu grâu care a fost pus la încolțit de Sfântul Andrei. De asemenea, este bine să ai un ghiveci cu Crăciuniță sau orice altă floare de culoare roșie pe masa de sărbătoare.
Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se fac treburi casnice de Crăciun, nici în prima, nici în a doua și a treia zi. Nu se spală, nu se coase, nu se dă cu mătura, nu se fac treburi în gospodărie și nici nu se aruncă gunoiul din casă.
De ce nu este bine să te cerți cu nimeni
Se spune că nu este bine să dai nimic cu împrumut de Crăciun, pentru că alungi norocul din casă. Dacă ai împrumutat ceva cuiva în trecut, asigură-te că îl recuperezi până la Crăciun.
O altă superstiție de care mulți oameni țin cont este că nu e bine să ai conflicte în această zi. Se crede că dacă te cerți cu cineva în ziua de Crăciun sau ții supărare de această sărbătoare, vei avea ghinion în anul care vine.
Dacă primești musafiri pe 25 decembrie, asigură-te că prima persoană care îți trece pragul casei este un bărbat.
Se spune că nu e bine să porți pantofi noi în ziua de Crăciun.