Ce se împarte de Înălțarea Domnului. Ce este bine să duci la biserică pe 2 iunie 2022

Sărbătoarea de Înălțarea Domnului mai este numită și Ispas
Ce se împarte de Înălțarea Domnului. Ce este bine să duci la biserică pe 2 iunie 2022

Joi, pe 2 iunie, este sărbătorită Înălțarea Domnului. Această sărbătoare are loc în fiecare an, la 40 de zile după Paște. Sărbătoarea mai este numită și Ispas, iar în această zi se ține cont de câteva tradiții și obiceiuri.

De Înălțare oamenii se salută cu “Hristos s-a înălțat! – Adevărat s-a înălțat!”

În ziua de Înălțarea Domnului creștinii ortodocși au un altfel de salut. Dacă în cele 40 de zile de după Paște au spus “Hristos a înviat! – Adevărat a înviat!”,  pe 2 iunie se vor salute cu “Hristos s-a înălțat! – Adevărat s-a înălțat!”.

De ce Înălțarea Domnului se numește și Ispas

Se pune că Ispas a fost martor la Înălțarea Domnului, alături de cei trei Apostoli. Pentru că el era un om vesel și bun, tradiția spune ca oamenii să fie la fel în această zi, să nu-și caute pricini de supărare.

Ce se împarte în ziua de Înălțarea Domnului

În ziua de Înălțarea Domnului se fac pomeni şi se împarte pentru cei morţi. Creștinii ortodocși împart mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi țuică. Ziua de Înălțarea Domnului este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii.

Alte tradiții de Înălțarea Domnului

Se spune că cei care mor în ziua de Înălțarea Domnului ajungi direct în ceruri. Potrivit religiei, între Paște și Înălțare cerurile sunt deschise. Femeile țin cont de o regulă strică în această zi: nu împrumută sare și nici nu dau foc la ceva din casă. Credința spune că toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.

În ziua de Înălțarea Domnului, bărbații își leagă frunze de nuc peste brâu deoarece religia spune că așa le-a purtat șu Mântuitorul în momentul Înălțării. Bătrânii spun că pentru a avea o recoltă bogată este important ca semănătorile să se facă până în ziua de Înălțare.

În ziua de Înălțarea Domnului se sărbătorește și Ziua Eroilor

În anul 2001, Biserica Ortodoxă Română a decis ca în ziua de Înălțarea Domnului să fie prăznuită și Ziua Eroilor. Atunci sunt pomeniți eroii care s-au jertfit pentru apărarea patriei și credinței strămoșești, scrie libertatea.ro.

Rugăciunea care se spune în ziua de Înălțare

În ziua de Înălțarea Domnului creștinii ortodocși spun o rugăciune puternică pentru a simți binefacerile Domnului:

Stăpâne Doamne, Iisuse Hristoase, Cel Ce pogorându-Te din Cer la cele de pe pământ ca om, ai înălțat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului și ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie și ne rugăm.

Mântuitorule, trimite peste noi toți Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire și de pace lăuntrică.

Gonește de la noi, ticăloșii, gândurile rele care ne tulbură, căci știi, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuși. Vindecă rănile noastre sufletești și luminează ochii cugetelor noastre! Tu știi că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat!

Așadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea și să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim și de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului și să ne înălțăm cugetele și simțirile noastre la cer, pentru a ne împărtăși și noi de bucuria veacului ce va să fie.

Amin!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.3 39 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *