În fiecare an, pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva. Ziua este marcată în calendar cu cruce roșie și este de o importanță majoră pentru Biserică, mai ales că moaștele Cuvioasei se află în România. Ce se împarte de Sfânta Parascheva 2023? Ce este bine să duci la biserică în această zi.
În calendarul ortodox al lunii octombrie, una dintre sărbătorile mari îi este dedicată Sfintei Parascheva. În fiecare an, la Iași, acolo unde se află moaștele Cuvioasei Parascheva, mii de credincioși merg în pelerinaj și stau ore în șir la coadă pentru a se ruga. Se spune că moaștele sunt făcătoare de minuni, iar autoritățile din inima Moldovei organizează câteva zile în care credincioșii pot trece pe la racla sfântă.
Citește și: Din ce este făcut mirul. Nu multă lume știe asta
În alte orașe și sate, oamenii merg la biserică, se roagă și dau de pomană, pentru a cinsti memoria sfintei. Despre aceasta se cunosc puține detalii din timpul vieții, însă se știe că a trăit în secolul al XI-lea, undeva în Turcia, într-o familie de oameni cu o situație materială bună. Încă de mică făcea fapte de milostenie, dădea de pomană celor nevoiași și era apropiată de credință.
Potrivit rânduielilor bisericești, la fiecare praznic mare, se obișnuiește să se dea de pomană. Creștinii cinstesc memoria celor care nu mai sunt, oferind alimente sfințite de preot oamenilor nevoiași. De asemenea, se duc la biserică pachete, pentru a fi sfințite și împărțite, după slujbă.
Citește și: Ce trebuie să faci cu agheasma rămasă din alți ani. Recomandarea preoților pentru credincioși
La fiecare sărbătoare, există obiceiul să se dea de pomană, pe lângă colaci și colivă, alimente de sezon. De Sfânta Parascheva, se pot împărți mâncăruri gătite, dar și must, struguri, lipie, pâine sau vin nou. Nu se dau de pomană nuci sau alte alimente crucifere.
Anul acesta, sărbătoarea pică într-o zi de sâmbătă, deci pot fi date de pomană mâncăruri de dulce. Dacă Sfânta Parascheva ar fi picat miercuri sau vineri, credincioșii ar fi trebuit să împartă alimente de post. Pentru că Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea copiilor și a mamelor, este bine ca în această zi să se dea de pomană copiilor și femeilor sărmane.
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva. Cui trebuie să-i urezi La Mulți ani pe 14 octombrie
După ce Parascheva a murit, ea a fost îngropată ca un om de rând, pentru că nimeni nu știa că era sfântă. Atunci când un marinar a fost înmormântat lângă ea, oamenii au observat că trupul său nu putrezise și că emana un miros plăcut. Cuvioasa s-a arătat apoi în vis unui gropar și a cerut ca rămășițele sale să fie mutate la loc de cinste.
Oamenii au ridicat o biserică pe locul unde copilărise și au depus moaștele acolo. Ulterior, rămășițele au ajuns la Târnovo, apoi la Belgrad și la Constantinopol. În anul 1641, domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, a primit de la Patriarhia de la Constantinopol moaștele Sfintei Parascheva, în semn de recunoștință pentru că a plătit datoriile. Racla cu rămășițele Cuvioasei se află în prezent la Iași, la Catedrala Mitropolitană.