Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, după negocierile purtate alături de ministrul Muncii, Marius Budăi, cu sindicaliștii din Educație, ce se va întâmpla cu elevii în perioada următoare.
Ligia Deca a declarat luni, pe 29 mai, că nu va exista niciun elev fără situaţie încheiată şi fără posibilitatea să dea examenele, dacă se află în an terminal.
„Există soluţii, în cazul în care această perioadă se prelungeşte. Vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura, chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar”, a spus ministrul.
Ligia Deca a mai spus și că mediile trebuie încheiate până la finalul acestei săptămâni, conform calendarului școlar. În caz contrar, ministrul Educației spune că se va putea modifica structura anului, astfel încât să se prelungească timpul necesar pentru închiderea mediilor și înscrierea la examenul de Bacalaureat.
„Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm timpul necesar pentru închiderea mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat”, a mai spus ministrul.
Toate aceste precizări au fost făcute în contextul în care Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, a declarat că se poate vorbi despre amânarea examenelor dacă greva se prelungește. Toate negocierile de până acum între reprezentanții profesorilor și guvernanții au eșuat, scrie libertatea.ro.
Sindicaliștii au cerut la negocierile de luni, de pe 29 mai, să crească salariile până la finalul anului, dar raportat la salariul minim de 3.000 de lei. De asemenea, vor să li se garanteze prin OUG că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net.
În prezent, în România, salariul pentru un cadru didactic debutant, cu studii superioare de lungă durată, este de mai puțin de 2.500 de lei în mână. Mai exact câștigă 2.397 de lei net (4.098 de lei brut).
„Nu se poate că în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei, în condițiile în care un necalificat câștigă de la 4.000 de lei în sus. Aceasta nu e o țară normală”, a apus liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.