Atunci când o persoană încetează din viață, banii și bunurile sale sunt moștenite de urmași. În Codul Civil sunt prevăzute două tipuri de moștenire: prin succesiune și prin testament. În cazul în care persoana decedată nu are rude care să o moștenească, lucrurile se schimbă. Ce se întâmplă cu averea unei persoane decedate care nu are moștenitori, potrivit legii.
Succesiunea reprezintă modalitatea prin care bunurile unei persoane decedate ajung în posesia uneia sau mai multor persoane aflate în viață și care au calitatea de moștenitori. Moștenirea poate fi legală sau testamentară, iar regulile pentru a moșteni pe cineva sunt foarte specifice, potrivit Codului Civil. Cei care au întâietate la împărțirea moștenirii sunt soțul și copiii persoanei decedate. În cazul în care aceștia nu există, averea se va împărți, conform legii, la alte rude aflate în viață.
Citește și: Ce drepturi la moștenire are un copil adoptat. Ce prevede legea în acest caz
Există o categorie de persoane pe care Codul Civil le încadrează în categoria ”nedemne de drept” și care nu au dreptul la moștenire. Acestea sunt:
Citește și: Nora are dreptul la moștenire? Detaliile menționate clar în lege
Categorii de moștenitori legali:
Citește și: Cum se împarte averea după moartea unei rude. Cine nu are sub nicio formă dreptul la moștenire
În cazul în care persoana decedată nu are niciun fel de moștenitori, nici legali, nici testamentari, legea spune că averea ei ajunge în posesia statului. Autoritățile locale pun stăpânire pe bunurile și banii celui decedat, care vor ajunge la bugetul de stat.
”Dacă nu sunt moştenitori legali sau testamentari, moştenirea este vacantă. Dacă prin legat s-a atribuit numai o parte a moştenirii şi nu există moştenitori legali ori vocaţia acestora a fost restrânsă ca efect al testamentului lăsat de defunct, partea din moştenire rămasă neatribuită este vacantă”, se arată în Articolul 1135 din Codul Civil.
Primăria din localitatea de domiciliu a persoanei decedate are dreptul la bunurile și economiile defunctului, dacă acesta nu are niciun fel de moștenitori. În acest fel, banii săi ajung la comunitatea în care a trăit persoana decedată. Vor fi, așadar, bani publici, care pot fi folosiți de administrația locală pentru anumite plăți, pentru modernizarea localității sau pentru infrastructură.
”Dacă există indicii că moştenirea urmează a fi declarată vacantă, notarul public competent încunoştinţează şi organul care reprezintă comuna, oraşul sau, după caz, municipiul”, mai prevede Codul Civil.